Minden tea

Minden, ami tea.

A tea és az áldott állapot

8
Illusztráció: http://ilonana.freeblog.hu/ - köszönöm!

Illusztráció: http://ilonana.freeblog.hu/ – köszönöm!

Nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, sem várandós. Ilyen téren nincs is saját tapasztalatom. De VKI kommentjére reagálnom kell bővebben is. VKI azt kérdezte, hogy terhes nők/ kismamák is fogyaszthatnak-e mate teát. Összefoglalom hát, amit a tea fogyasztásáról találtam babatervezés, a terhesség és a szoptatás idejére nézve. De mindenek előtt tényleg ajánlott megkérdezni az orvost.

Tilos a koffein
Első és nagyon fontos észrevétel: a koffein fogyasztása árt a magzatnak, koraszülést, és egyéb problémákat okozhat. Szerintem jobb biztosra menni és már a terhesség tervezésekor fokozatosan elhagyni a tea, kávé, energiaitalok és egyéb koffein tartalmú italok (és ételek, lásd később) fogyasztását. Én azt mondanám, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt pedig szigorúan tilos a koffein – vagyis az összes fekete, oolong, puerh, zöld, fehér és mate tea.
Állítólag a koffeinmentesnek nevezett kávék és teák is tartalmaznak – ugyan minimális mennyiségben – koffeint, ezért azok is kerülendők. Fontos jól megnézni a tea dobozát, mert a gyümölcsös ízesítésű fekete tea is koffeines, a mate tea is. Én nem próbálkoznék vendéglátó egységekben teát fogyasztani, mert már kaptam „gyümölcsteát”, ami igazából gyümölcs ízesítésű fekete tea volt. Ugye érezzük a különbséget.
Van koffein bizonyos ételekben is – ugyan kis mennyiségben, de ilyenkor ezt sem lehet a szőnyeg alá söpörni. Ilyen ételek: csoki (ét- és tej- egyaránt), kávés fagyi, kávés joghurt, tiramisu és egyebek.
Fotó: dietxnutrition.com

Fotó: dietxnutrition.com

Tilos a vízhajtó
A terhesség és a szoptatás ideje alatt szintén nem ajánlott semmilyen vízhajtó hatású dolog, mert a magzatvíz is víz (többek között), és elhajthatja azt is. Így ebből az okból ugyanúgy kerülni kell pl. a fekete, oolong, puerh, zöld, fehér, mate teát, a kávét. Vízhajtó hatású még néhány étel is: petrezselyem, póréhagyma, zöldbab. Ha jól értettem, azért sem jó a vízhajtó hatás, mert az ételekkel és egyebekkel pótolni tervezett vasat is kihajtja a szervezetből (ami nagyon nem kívánatos, mert a terhesség is egy vashiányos állapot).
Összegezve: TEA
A koffein és a vízhajtó hatása is egyenként is kizárnák a teát, meg a kávét és társait. Vagyis, kedves tea és koffeinfüggő társaim, akik babát terveznek, azok kb. 2 évre felejtsék el az imént említett megszokásaikat. Próbálkozhatnak a kedvenc teájuk koffeinmentes változatával is, de csak mértékkel azt is, mert némi koffein azért abban is van. Én a gyógynövényekkel is vigyáznék, mert ellentmondásos információkat lehet találni: van, aki ajánl bizonyos teákat, van, aki pedig ugyanazokat tiltaná. Szóval mindent csak a következők szerint:
 • körültekintően (!)
 • mértékletesen (!!)
 • és a kezelőorvossal egyeztetve (!!!).
Mit lehet inni?
Ami talán lelkiismeretfurdalás nélkül szóba jöhet az bio gyümölcstea. Szigorúan gyümölcstea, nem lehet benne fekete, zöld, fehér és mate tea sem – tessék tényleg elolvasni az összetevőket. A Rooibos-ról nem találtam semmi olyan adatot, ami ellenjavallná, de inkább kérdezz meg egy orvost erről is. Hátha mégsem jó.
És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden ember más, minden terhesség más. Na nem mindenben, de pl. abban igen, hogy míg az egyiknek valami jót tesz, az a másiknak árt.
UI: Gyanakodj mindenre, amit „teának” hívnak, lehet benne koffein. Inkább nézd meg kétszer, kérdezd meg az orvosod – a tanácsom: menj biztosra.
Néhány cikk magyaru (forrásként is szolgáltakl:
Néhány cikk angolul (szintén forrásként is szolgáltak):

Illusztráció: http://ilonana.freeblog.hu/ – köszönöm!

Jó babavárást és babázást! MsTea

8 hozzászólás

 1. The Real Kicsimakk

  Már elnézést, de ez a terhesség alatti koffein-para nagy túlzás. Persze nem kell literszámra magunkba dönteni, de napi 1-2 kávét nyugodtan megihat a várandós nő, amennyiben kívánja. Az első három hónapban amúgy sem lesz kedve ilyesmit inni az állandó émelygés miatt, de alapvetően semmi baja nem lenne tőle a magzatnak. Hacsak nem szenved a kismama terhességi magas vérnyomástól, még segíthet is az amúgy terheseknél általában a normálisnál alacsonyabb vérnyomást helyretenni. Jómagam is utána néztem, megkérdeztem orvost, szülésznőt és a többség a fenti véleményen volt. Mindent lehet, csak mértékkel. Ez amúgy is általános érvényű igazság szerintem…

  Válasz
 2. MsTea

  @The Real Kicsimakk: A mértékletesség örök érvényű irányelv, egyetértek! Több helyen olvastam én is, hogy valamennyi koffein belefér. Örömmel hallom. De én általában azon az elven vagyok, hogy jobb félni, mint megijedni.

  Válasz
 3. félértelmiségi

  Olyan alacsony volt a vérnyomásom terhesen, hogy a védőnő mind a két gyereknél rámparancsolt, hogy valahogy gyűrjek le 1-2 kávét/teát naponta. Mindkét gyerek egészséges lett:)

  Válasz
 4. rekspeiler

  300mg/nap alatt nem lehet probléma a koffeinnel. Hacsak nincs rá valami túlérzékenység.
  És ez a nagy parát elég nagy hülyeségnek tartom, mert sok étel tartalmazhat koffeint, amiről halvány lilátok sincs.

  Válasz
 5. MsTea

  @rekspeiler: Igen, a cikkben is említettem néhány koffeintartalmú ételt. Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ne igyon sok kávét, teát a kismama. De persze egyéni megítélés kérdése.

  Válasz

Szólj hozzá!