Minden tea

Minden, ami tea.

Goji-bogyós Himalája szuper tea (Gastroyal)

3

Minden nap tanul valamit az ember. Én például nem is tudtam eddig a goji-bogyó létezéséről. Meg hogy goji-bogyó a szuper ételek közé tartozik… Nekem a napokban csak egy szupercellával volt szerencsém (?) találkozni. Pedig már 2000 éve hódít a csodabogyó.

Himalája szuper tea (Fotó: Gastroyal)

Himalája szuper tea (Fotó: Gastroyal)

Megint itt vannak a hívószavak: szuper-egészséges, maga a „folyékony életerő”. Na meg Tibet, meg a Himalája. Megkóstoltam a Gastroyal Himalája szuper teát is – és a kíváncsiságom miatti hamar öregedésemet talán ellensúlyozza az öregedésgátló hatású goji!
Goji
Miért szuper étel? A Tibetből származó goji-bogyó a legmagasabb tápanyagtartalommal rendelkező növények egyike, ezért tartozik az ún. szuper-ételek közé. Mindenféle pozitív hatása van – több amerikai sztár is ezt fogyasztja, mert:
·         jó hatással van a vesére, májra, szemre
·         öregedésgátló
·         immunerősítő
·         magas az antioxidáns tartalma
·         normalizálja a vérnyomás- és vércukor-szintet.
Tartalmaz továbbá sok vitamint (B1, B2, B6, C, E), 21 nyomelemet, 4 féle poliszacharidot, 19 féle aminosavat, omegaolajokat, valamint béta-karotint, amiből szervezetünk állítja elő az A-vitamint.
Elnevezés
Goji-bogyó(k), (kínai) ördögcérna, Lycium Barbarum, lícium, farkasbogyó
Termesztés
Több fórumon azt olvastam, hogy kis hazánkban is simán megterem, kertészeti katalógusból rendelni is lehet ilyen növényt (pl. Starkl: Goji-bogyó).
Az a tippem, hogy olcsóbb a növénykét megvenni, és ápolni, mint a gyümölcsét. Viszont azt olvastam, hogy azért olyan magas mindenféle vitamin és ásványi anyag tartalma, mert épp Tibetben terem. Vagyis az ott termett bogyók egészségesebbek (elvileg). És ami ebben a teában van az tibeti bogyós? Másik megközelítésből: Frei műsorában volt jó régen, hogy azokra a tápanyagokra van igazából szükséged, amelyek megtalálhatók a helyben termett gyümölcsben, zöldségben. De kérdem én: akkor mi van a sivatagban élőkkel? Nekik nem sok mindenre lehet szükségük…
Himalája szuper tea – kóstoló

Goji-s tea kóstoló (Fotó: MsTea)

Goji-s tea kóstoló (Fotó: MsTea)

Meg kell mondjam, nekem a fehér tea, vagy a Fittea jobban ízlett, de ez is finom a maga nemében, kellemes citrusos íze van, egy nagyon-nagyon enyhe fanyar felhanggal, ami valószínűleg a goji-bogyóknak tudható be. Ott úszkálnak a főzet alján (15g – napi ajánlott mennyiség), amiben van még méz, lúgos víz, friss citrom leve. De a bogyók nagyon finomak! Nehéz kihalászni őket, de ennyit kell küzdeni az egészségedért! Félve kóstoltam meg a kis narancssárga gyümölcsöket, beleharaptam,  ízlelgettem és megettem. Úgy néz ki formára, mint a csipkebogyó, de jóízű, nem savanyú, enyhén édeskés. Tetszik! Tibeti bogyóstea a lá Gastroyal.
Ára: 490 Ft/ 1 liter (most akciós: 450 Ft/ 1 liter)

Fiatalító szürcsölgetést mindenkinek! MsTea

3 hozzászólás

 1. Latyí

  Sok szó esett a Gojiról.4 éve rendeltünk a Starkl-tól,Rendkivül szapora,sok a virág,de termés az nincs.Valószínü,hogy ez a széria váltivaru növény és nincs porzója.Ugyanis,éppen ma,ráakadtam egy kis bokorra és millió termés volt rajta.Az eladó azt mondta,hogy ez a fajta önporzós.Most sokan keressük az előbbi porzós változatát.Hátha segít valaki.Az eladó kertészetnél nincs.

  Válasz
 2. Tubati

  Ma tudtam meg, hogy a goji leveléből készítenek teát, ebben az időszakban szedik meg a levelét. Feltételezem, hogy tisztítva, szárítva a téli napokon van kedvező hatása a teának, de pontos ismeretekkel nem rendelkezem. Ha valaki ebben tudna segíteni, nagy segítség lenne, mert a 2-3 m-es bokrok dús levélzettel ( tavaszi dugványültetésből) díszitik kertemet, tele virággal mind. Ezt elképzelni sem tudtam korábban, hogy egy növény ekkorára megnől 4-5 hónap alatt a dugványkészítés pedig gyerekjáték.

  Válasz
 3. Tubati

  @Latyí: Tudomásom szerint önporzós, ennek ellenére több tő elültetését javasolják a beporzás elősegítése céljából. A későbbiekben- több tapasztalat alapján- megosztom ismereteimet. Jelenleg 15 nagy növény és 60 gyökeres dugványom van, ismerkedem a növénnyel.

  Válasz

Szólj hozzá!