Minden tea

Minden, ami tea.

Teázzunk a világ körül! Izrael

Szerzők: Anna, Chen és MsTea

Menta tea (Fotó: MsTea)

Menta tea (Fotó: MsTea)

Mindig is érdekelt, hogy milyen teát isznak a világ más részein, s hogy másoknak mit jelent a tea: hétköznapi frissítőt vagy esetleg szertartásos megnyugvást? Világot járó ismerőseimet, barátaimat gyakran megkérem most is, hogy hozzanak teát onnan, ahova utaznak. És általában sosem engedik kifizetni… Ejnye… Köszönöm nektek ezúton is a csodás teaélményeket! Hogy kicsit megismerjem, megörökítsem közeli, távoli országok teáinak emlékét, útjára indítok egy új rovatot. A címe pedig: Teázzunk a világ körül!

Teázzunk a világ körül! c. rovatunk nulladik állomásaként a magyar tea történetét mutattam be. A magyar tea jelenét szerintem ismerjük, a minél szebb teás jövőt pedig reméljük. A frissen útjára indított rovat első állomása Izrael. A cikk szerzői: Anna és Chen. Anna magyar lány, és 10 hónapja karatét tanulni ment Izraelbe. Élményeiről blogot ír izraeli életéről Uchi-dechi 2014 címmel, szívből ajánlom érdekes cikkeit! Másik szerzőnk Chen, egy izraeli fiú, aki idén nyáron végzett a PTE orvosi karán. Kettejüket megkértem, hogy derítsenek ki néhány dolgot az izraeli teáról.

Holt-tenger (Fotó: http://www.mineralium-deadsea.com)

Holt-tenger (Fotó: http://www.mineralium-deadsea.com)

Izraeli látkép (Fotó: Anna)

Izraeli látkép (Fotó: Anna)

Fontos tudni, hogy Izraelben nem terem tea, mert a teanövénynek (Camellia sinensis és alfajai) nem megfelelő az éghajlat, mint ahogy Magyarországon sem (amit őszintén sajnálok). Mégis létezik izraeli tea, ezek az importált, majd helyben összeállított teakeverékek (mint például Angliában az English Breakfast).

Chen beszámolója
A legnagyobb izraeli tea vállalat a Wissotzky teái a legnépszerűbbek Izraelben, piaci részesedése körülbelül 70%. A Wissotzky tea története 1849-re nyúlik vissza a cári Oroszországba, ma nemzetközi, családi tulajdonban lévő nagyvállalat, izraeli székhellyel. Első teagyárukat 1936-ban nyitották Tel Avivban, még az izraeli államalapítás (1948) előtt. Szálas és filteres teákat is kínálnak, rendkívül széles választékkal.

Wissotzky teák a bolt polcain (Fotó: Anna)

Wissotzky teák a bolt polcain (Fotó: Anna)

Az arab kultúrával való keveredés miatt igen népszerűvé vált a menta tea (lásd a fenti képen), így a legtöbb közel-keleti grill étteremben menta teával, vagy fekete kávéval kínálják a vendéget az étkezés végén. Általánosságban elmondható, hogy sokan keverik a teájukat friss menta vagy citromverbéna levelekkel.

Úgy vettem észre, hogy nem sokan készítenek otthon jeges teát, de a Nestea és más jeges teák nagyon népszerűek. Valószínűleg kevesen isznak forró teát, főleg nyáron, mivel Izraelben ilyenkor nagyon meleg van. De egészében véve a kávé népszerűbb Izraelben, mint a tea.

Tea választék az orosz boltban (Fotó: Anna)

Tea választék az orosz boltban (Fotó: Anna)

Szerintem többen használnak filteres teát, ugyanakkor ebben a kérdésben meghatározó lehet a családi hagyomány. Például a sógorom tunéziai zsidó származású, és szokás szerint nagyon keserű teát készítenek valamilyen szálas teakeverékből egy fém kannában, amit a pénteki vacsora után, valamint ünnepekkor szolgálnak fel.

Az én személyes kedvencem az a tea, amit Édesanyám készít a kertünkben frissen szedett menta és citromverbéna (lásd az alábbi képen) levelekből, nagyon kellemes, intenzív citromos íze van. Ezen kívül nem túl gyakran teázom, ha mégis, akkor Earl Grey-t készítek magamnak, néha egy kevés tejjel.

Citromverbéna/ Aloysia tryphilla (Fotó: pianocharm.blogspot.hu)

Citromverbéna/ Aloysia tryphilla (Fotó: pianocharm.blogspot.hu)

Ha teát szeretnél kérni héberül: Efshar Bevakasha Kos Te? (Kaphatnék kérem egy csésze teát?)

Anna beszámolója
A teát legtöbben cukorral, édesítővel („cukrazit”), citrommal isszák, tejjel nem jellemző. A tea Izraelben inkább téli ital, nyáron, 35 fokban kevésbé népszerű. Én körülbelül kétszer ittam, mióta itt vagyok, bár tervezem, hogy veszek menta teát, azt szeretem nyárra, lehűtve. Az orosznál 8 sékel (535 Ft) körüli áron van egy doboz menta tea. A konyhámban háromféle tea van, kettőt magyarok vettek, mikor itt voltak, a harmadikat dél-afrikából kaptam. Az irodai kávégép működik teakapszulával is (lásd az alábbi képen).

A kávégép teakapszulával is működik, pl. a képen citromossal. (Fotó: Anna)

A kávégép teakapszulával is működik, pl. a képen citromossal. (Fotó: Anna)

Az új bevándolró barátaim, Brigi és Gábor (azaz most már Liliana és Arie) ragaszkodnak bizonyos otthon megszokott egészséges élelmiszerekhez, így a szálas teához is. Főleg zöld teát isznak, amit kimérve vesznek a boltban, és legtöbbször eredeti zacskójában, vagy dobozban tárolják otthon. Noa, a 30 éves lány maximum akkor iszik teát, ha beteg, nem is igazán érdekli a téma. Kati és Tibor, erdélyi magyar származású nyugdíjasok, akik 1962 óta vannak itt, télen teáznak. Sokféle gyümölcsteát használnak, ami lehet valódi gyümölcsből készülő, vagy ízesített fekete tea is. Főleg Earl Grey. Citrommal és édesítővel isszák (Tibor cukorbeteg), bögrénként egy filterrel, nagyobb méretű bögrét használnak, saját dobozában tárolják. Yossi, a 60 éves orosz mérnök szintén több évtizede él itt. A felesége veszi a teát az orosz boltokban. A tea a téli esték itala. Feketét iszik, mézzel és citrommal.

Szerintem a kávé sokkal népszerűbb, sokan kérnek elvitelre is, a jeges kávé (mint a jégkása, csak kávé) nagyon finom, persze tele cukorral.

Kedves Anna és Chen, nagyon köszönöm a beszámolóitokat, mindkettőből nagyon érdekes szemszögből kaptunk betekintést az izraeli tea világába.

Jó teázást!
MsTea

One Comment

Szólj hozzá!