Tej a teába? (Fotó: MsTea)
Magyarországon annyira nem divat tejjel inni a teát. Nem úgy, mint például Angliában, ahol vérre menő vita tárgyát képezi még az is, hogy az ominózus tejmennyiség kerüljön-e előbb a csészébe, vagy a tea előbb és utána a tej. Nem tudom, milyen probléma különböző nézőpontjai váltanak ki hasonló indulatokat kis hazánkban: esetleg a lecsó készítése, vagy a császármorzsáé? Kérem, őrizze meg a nyugalmát mindenki, most a tea és a tej egy csészébe kerülését járom körül kissé.
Történetileg
Állítólag a 17. századtól vannak feljegyzések arról, hogy az angolok tejjel itták a teát, mint ahogy előfordult ez a hollandoknál és a kínaiak körében is. A 18. század közepére már általánosan elterjedt szokás volt tejjel inni a teát. A Viktória korabeli Angliában a teázást nagyfokú sznobság övezte. Ha nem volt elég jó minőségű a teáscsésze, akkor megpattanhatott, ha forró teát töltöttek bele. Ezért sokan előbb tejet öntöttek a csészébe, ami kissé lehűtötte az utána beletöltött teát is, így ép maradt a kevésbé jó minőségű csésze. Aki viszont jó minőségű porcelánt is megengedhetett magának, az tüntetőleg előbb teát majd utána tejet töltött, hogy még jobban hangsúlyozza csészéi kiváló minőségét.
Földrajzilag
Számos országban tesznek valamiféle tejterméket a teába (India, Japán, Malájzia, stb.), szerintem a legextrémebb talán a tibeti jakvajas tea. Sóval. Röviden úgy készül, hogy főznek egy nagy adag teát, áttöltik egy hosszúkás edénybe, aztán jakvajjal, sóval pár percig köpülik, majd felforralják, és melegen fogyasztják. Elég kiadós ital. Jó tanács szakértőktől: ha kiiszod a teát, amit a vendéglátód töltött, illetlenség. Ha mindig hagysz egy kicsi teát a csészéd alján, újratöltik. Ha a maradék teád kiöntöd a földre, akkor ér csak véget a teázás, ez nem illetlenség. Ki érti ezt?! Lényeg a lényeg: Tibetben a tea az örökké tartó kapcsolatokat szimbolizálja.
Tudományosan
Tej a teába? (Fotó: MsTea)
Egy német tanulmány szerint a fekete tea fogyasztása nagyban növeli az artériák falának rugalmasságát, amelyek ezáltal sokkal inkább képesek fenntartani az egészséges vérnyomást. Igen ám, de a European Heart Journal szerint viszont a tejfehérjék (kazeinek) gátolják a teának ezt pozitív hatását. Végül is csak Anglia teafogyasztó lakosságának 98 százaléka issza tejjel a teát. Mondjuk ha igaz, hogy a tej gátolja a tea szívvédő pozitív hatásait, akkor is nagyobb gondot okoz szerintem a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, stb. Úgyhogy szerintem nyugodtan igya mindenki úgy a teát, ahogy szereti.
Praktikusan
Kis közvélemény kutatást végeztem ismerőseim körében, amelyből az derült ki, hogy leginkább azok isszák tejjel a teát, akik valamilyen szinten kapcsolatba kerültek Angliával, angolokkal (rokonok, kint töltött idő, stb.). Az gondolom alap, hogy a jó erős fekete teát isszák tejjel. Ha már tej:
Teát előbb vagy tejet?
A tej jobban feloldódik a teában, ha a teát öntjük később, vagyis ha előbb tej kerül a csészébe. Mindamellett könnyebb megítélni, hogy mennyi tej kell a teába, ha a tejet rakjuk bele később.
Egyszerűen
Azért isszák tejjel az erős fekete teát, hogy ne legyen olyan karcos, hogy krémesebb, lágyabb legyen az íze. Személy szerint nem iszom tejjel a teát. Megszokásból. Próbáltam, de valahogy úgy szeretem, ahogy szoktam: tej nélkül. Amúgy meg igya mindenki úgy, ahogy jólesik! A fő, hogy tea legyen!
Jó teázást! MsTea
Forrás:
- Jane Pettigrew, Bruce Richardson: Tea Classified. Benjamin Press, 2005.
- Kiss Mariann: Teakalauz. HVG Kiadó, Budapest, 2007.
- Whittard of Chelsea: Brewing Perfect Tea. (leaflet)
- BBC News: Milk in tea ‘blocks health gains’. 19 Jan 2007.
Nagyon jó kis írás! Nekem, aki délelőttönként 1 liter fekete teát iszom, különösen tetszik 😉 Én igazándiból németeknél ismertem meg a tejes teát, pontosabban tejszíneset. Ugyanis a frízeknél (Ostfriesen), akik nagy teakereskedők voltak korábban is, olyan szokás terjedt el hogy alulra candis cukrot tesznek, ráöntik a fekete teát, s arra óvatosan rálapátolják a tejszínt. S kb. így rétegesen is isszák utána meg. Igazi teaceremónia 😉 Igazándiból csak akkor teszek tejet/tejszínt a teába, ha kicsit erőteljesebbre sikerült. Jobb magyar teaházakban is automatikusan adnak a teákhoz friss tejszínt.
@beatbull: Köszi! Én is olvastam a teás receptjeidet, nagyon tetszenek!Ez a tejszín nem is rossz ötlet, lehet, hogy kipróbálom! Még talán jobb is a jó erős fekete teába, mint a tej!
Én utólag rakom bele a tejet/tejszínt. Szeretem nézni ahogy szétterül benne 🙂
Néha kicsit több is belemegy a kelleténél, d e hát 1 kis tejtől csak nem lesz bajom. (bár a néha végén inkább hasonlít tejeskávéra:)