Minden tea

Minden, ami tea.

Japán teakóstoló és teaművészeti bemutató – avagy a “Matcha sztori”

Japán tea előadás a Pécsi Kávé-ban (Fotó: KNA)

Japán tea előadás a Pécsi Kávé-ban (Fotó: KNA)

Pécsett két est szólt a matcháról – csodálatos élmény volt, ezúton is köszönöm a lehetőséget Váncsodi Józsefnek és a Pécsi Kávé csapatának! 2016. január 15-én és 29-én rendeztük a két alkalmat, és azért kettőt, mert nagyon hamar betelt az első, sőt rövidesen a második est is. Azoknak, akik lemaradtak volna, üzenem: lesz majd következő alkalom (valamikor) – előtte természetesen jelezni fogjuk!

A bevezető beszélgetésből kiderült az érdeklődők számára, hogy teablogger vagyok, és 2011 óta japán teaművészetet tanulok az Urasenke Magyarországi Japán Tea Egyesületnél. A Tea Útjának az elején járok még, nagyon is, és ez egy élet hosszig tartó tanulás. Minél többet tudok, annál inkább tudom, hogy még rengeteg tanulnivalóm van, sőt, néha ismételni sem árt… Eddigi tapasztalataimat és tudásomat, de talán leginkább a tea szeretetét szerettem volna megosztani a kedves vendégekkel. Remélem, hogy jó élménnyel gazdagodva tért haza mindenki. Nekem hatalmas élmény volt előadóként és vendéglátóként megosztani Önökkel rajongásom tárgyát.

Az előadásban olyan alapkérdéseket jártunk körbe, hogy mi a tea, mi nem az, milyen az a növény, amely ennyi csodálatos ízzel, illattal örvendeztet meg minket évezredek óta. Szó esett arról, is, hogy hogyan és mikor került Japánba a tea, valamint röviden ismertettem a japán teaművészet kialakulását. Amennyire időnk és rálátásom engedte, megpróbáltam megmutatni, hogy milyen a Tea Útja, és egy ún. Ryakubon temae bemutatásával történt meg az átvezetés elméletből gyakorlatba. Majd ezt követte a kóstoló, ahol mindenki megkóstolhatta az általam készített japán édességet, a daifuku mochit, valamint egy csésze matchát. Ahogy figyeltem az arcokat, úgy tűnt, hogy a többségnek ízlett – ha így volt, őszintén örülök!

Mochi a matcha előtt (Fotó: KNA)

Mochi a matcha előtt (Fotó: KNA)

Matcha kóstoló (Fotó: Buda Ágnes)

Matcha kóstoló (Fotó: Buda Ágnes)

  •  Az édesség, amit fogyasztottak: daifuku mochi (koshi-an vörösbabpasztával töltött mochi)
  • A matcha: a Marukyu Koyamaen cég Aoarashi nevű teája (A Kék hegység energiája)

Ha valaki szeretné jobban megismerni a teaművészetet, megnézné, hogyan zajlanak a gyakorlások, vagy kipróbálná, hogy milyen vendégnek lenni egy teaösszejövetelen (például tatamin ülve, Japánban tanult Mesterem által készített teát inni), esetleg a következő kezdő kurzusra szeretne jelentezni, látogasson el az Urasenke Magyarországi Japán Tea Egyesület weboldalára, vagy keresse a friss információkat az Urasenke Hungary oldalán a Facebook-on.

Mosoly ül az arcokon az est vége felé (Fotó: KNA)

Mosoly ül az arcokon az est vége felé (Fotó: KNA)

Útravalóul álljon itt egy idézet egy jelentős teamestertől, Murata Juko-tól, aki Takeno Joo mestere volt, aki pedig Sen Rikyu-t tanította, akinek a tanítása nyomán a japán teaszertartás fennmaradt, és akit a teaművészet megalapítójaként tisztelünk:

„Értsd meg a tea és a zen ízét. Lélegezz a fenyők között fújó szél mélységével és ne hagyd, hogy tudatodat evilági dolgok miatti aggodalom zavarja.” (Murata Juko)

Idézet forrása: http://www.japantea.hu/gyokuro_chitose_no_homare_teateszt

Szólj hozzá!