Minden tea

Minden, ami tea.

A Te teád

Erdőfürdő teakeverék - Fotó és recept: MsTea

Erdőfürdő teakeverék – Fotó és recept: MsTea

A fenti címmel jelent meg a Pécsi Borozó című gasztronómiai és bormagazinban a cikkem a napokban (2016. tél – keressétek a Relay és InMedio kioszkokban országszerte). A téma a saját teakeverék készítése és ennek szempontjai volt, egy általam kreált fekete tea keverék receptet is közzétettem, olvassátok, inspirálódjatok! Hogy folytassam a sort, itt most még két keverék receptjét is megosztom, szerintem ajándékötletnek sem utolsó, és persze szabadon módosítható, személyre szabható. Mivel a Te teád, úgy kevered, ahogy Neked jól esik! Jó alkotást és kóstolgatást!

Elöljáróban annyit, hogy ezeket a teakeverék recepteket én találtam ki, kísérleteztem ki, de persze nem lehet kizárni, hogy valami hasonló másnak is eszébe jutott már. A keverékek készítésénél nekem az volt a szempont, hogy jó íze legyen a keveréknek és a főzet színe is szép legyen. Viszonylag jól eltartható keverékeket készítettem szerintem, legalábbis pár hónapig biztosan eláll, de annak örülnék a legjobban, ha elfogyna pár hónapon belül.

Gőzölgő "Erdőfürdő" teakeverék - Fotó és recept: MsTea

Gőzölgő “Erdőfürdő” teakeverék – Fotó és recept: MsTea

 1. Erdőfürdő – 100 g
 • japán sencha – 50 g
 • orvosi citromfű levél (Melissae folium/ Herbária) – 25 g
 • szárított citromhéj (Citrus limon/ Kotányi) – 10 g
 • kamilla virágzat (Matricariae flos/ Herbária) – 10 g
 • édes osmathus (Osmanthus fragrans/ teautja.hu) – 5 g

Konyhai mérleg hiányában nagyjából reprodukálható így (az arány a fontos, a teáskanalat pl. evőkanálra cserélve növelhetjük az adagot):

 • sencha: 10 tk
 • citromfű: 5 tk
 • citromhéj: 2 tk
 • kamilla: 2 tk
 • osmathus: 1 tk

Elkészítettem meleg és hideg áztatással is, szerintem mindkettő nagyon kellemes. Hagyományos módszerrel így készítettem: 95 ºC fokos vízzel öntöttem fel 1 tk/1-1,5dl vízhez. 1 percig hagytam ázni. Többször is felönthető. Hideg áztatással 2 óráig volt a tea a hűtőben, ez is többször felönthető.

Ennél a teakeveréknél igyekeztem nem elnyomni a zöld tea aromáit, ugyanakkor kiemelni bizonyos jegyeket, különösen az édeskés, gyümölcsös vonalat (de nem túlhangsúlyozva azt). Az osmathus csodás barack-szerű illatot ad a keveréknek, ízében nem túlzóan domináns. A kamilla ízét én például szeretem, ezért kellemes volt, hogy megjelent, de szintén csak jelzés értékkel. A citromfű kellemesen fűszeres ízt kölcsönöz a teának, a szárított citromhéjban is sok az aromás anyag, de összességében nem mondható a tea sem citromosnak, sem barackosnak, szerintem kellemes lett az összhatás.

Szeretnék egy tisztán gyógynövényes keveréket is bemutatni:

Tiszta lélegzet teakeverék - Fotó és recept: MsTea

Tiszta lélegzet teakeverék – Fotó és recept: MsTea

2. Tiszta lélegzet – 100 g

 • hársfavirágzat (Tiliae flos/ Herbária) – 50 g
 • kamilla virágzat (Matricariae flos/ Herbária) – 25 g
 • narancs virág (Fiore di Zagara/ teautja.hu) – 15 g
 • orvosi citromfű levél (Melissae folium/ Herbária) – 10 g

Konyhai mérleg hiányában nagyjából reprodukálható így:

 • hárs: 2 tk
 • kamilla: 1 tk
 • narancsvirág: 1 tk
 • citromfű: 1 tk.

95 ºC-os vízzel öntöttem fel 1 tk/1-1,5dl vízhez. 4 percig hagytam ázni lefedve.

A hárs és a kamilla kettőse adja ennek a keveréknek a gerincét, a narancsvirág és a citromfű enyhe illattal és némi komplexitást adva járul hozzá a tea összhangjához. A narancsvirág finoman illatozik, frissítő és fertőtlenítő hatású, a narancsvirág vizet parfümökhöz és süteményekhez is használják.

Csomagolás

Csomagolás-ügyileg több ötletem is van, ha ajándéknak szánjuk a teát. Jó, ha tudjuk, hogy van-e a megajándékozandó ismerősünknek/ barátunknak/ családtagunknak szálas teához való szűrője. Ha van, akkor szuper, ha nincs, adhatunk esetleg a teához azt is. Ugyanez vonatkozik a tea tárolására szolgáló edényre is. Ha van megfelelő teatartója, amiben szagoktól és fénytől védve tarthatja a teát, akkor akár celofán zacskóban is adhatjuk a teát. Ha nincs szűrő, és nincs tartó, akkor javasolnék saját kezűleg tölthető papírfiltert, amit vagy előre betöltünk mi, és betesszük egy szép kis dobozkába, vagy külön ajándékozzuk a filtert hozzá, amit a megajándékozott akár más teákhoz is használhat. A fémszűrő is szuper ötlet, nekem a Finum teaszűrő a kedvencem, viszonylag sok helyen kapható, és nagyon apró tealevél darabokat is kiszűr. Ha tudjuk, hogy hamar el fog fogyni a tea, akkor még akár átlátszó üvegben is adhatjuk, pl. fűszertartóban. Vagy akár sötét üveg tégely, és fémdoboz is szóba jöhet, mint teatároló. Egy szép matricára, vagy kártyácskára ráírhatjuk a teakeverék nevét, összetevőit, felhasználási javaslatot, vagy valami szívhez szóló üzenetet. Persze magát a teakeveréket is módosíthatjuk ízlés szerint.

Papírfilterbe töltve a Tiszta lélegzet - Fotó: MsTea

Papírfilterbe töltve a Tiszta lélegzet – Fotó: MsTea

Dekoratív dobozban a saját teakeverék (Fotó: MsTea)

Dekoratív dobozban a saját teakeverék (Fotó: MsTea)

Finum szűrő, már nem új, napi használatban van (Fotó: MsTea)

Finum szűrő, már nem új, napi használatban van (Fotó: MsTea)

A felhasznált növények hatásáról:

Édes osmanthus (Fotó: MsTea)

Édes osmanthus (Fotó: MsTea)

Narancsvirág (Fotó: MsTea)

Narancsvirág (Fotó: MsTea)

 • Hársfavirágzat: izzasztó, lázcsillapító, nyugtató hatású. Száraz köhögésre is alkalmazható.
 • Kamilla virágzat (orvosi székfű): gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó hatású növény.
 • Orvosi citromfű levél: nyugtató, stresszoldó hatású, alvászavarok és gyomorpanaszok ellen is használható.
 • Édes osmanthus: fertőtlenítő, antioxidáns hatású.
 • Narancs virág: frissítő, fertőtlenítő hatású.

Saját teakeverék készítése témában már írtam a blogra is egy cikket, abban is vannak hasznos tippek:

Saját teakeverék karácsonyra

Jó teakeverést, jó teázást!

MsTea

Szólj hozzá!