Minden tea

Minden, ami tea.

Earl Grey Süti Rulez!

Earl Grey Cookie from MsTea on Vimeo.

Earl Grey süti (Fotó: MsTea)

Earl Grey süti (Fotó: MsTea)

Az előző Earl Grey csokis cikkhez olvasgattam, amikor rábukkantam erre a teás sütireceptre az Oatmeal CookieBlog-on. Rögtön el is határoztam, hogy amint a csoki elfogy, el kell készíteni.
Elsőre nem tűnt bonyolultnak a recept, a bonyodalom ott kezdődött, hogy azt írta: melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Nem tudom, kinek milyen sütője van, de az enyém nem tud 350 fokot. Megnéztem jobban, és rájöttem, hogy ott van a kutya elásva, hogy a recept egy amerikai srác blogján olvasható, ergó mindent számolhattam át: Fahrenheitet Celsiusra, az unciát grammra, inchet centiméterre, stb.
Hozzávalók:
Krémesíthető összetevők
  • 10 dkg vaj
  • 1 ¼-ed bögre barnacukor
  • ¼-ed bögre kristálycukor
  • ¼-ed bögre kakópor
Nedves összetevők:
  • 1 tojás sárgája
  • ½ bögre tej
  • 1 ½ teáskanál vaníliaaroma
  • 60 g olvasztott étcsoki
  • 4 Earl Grey filter tartalma
Száraz összetevők
  • 1 ½ bögre zabpehely
  • 1 ½ bögre finomliszt
  • 1 bögre apró étcsoki darabka
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • ¼ tk. só
  • 1 Earl Grey filter tartalma

Jöjjön a recept!
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 ˚C-ra!
  2. Keverd össze egy nagy tálban a krémesíthető összetevőket (vaj, barnacukor, kristálycukor, kakaópor).
  3. Egy kis tálban keverd össze a nedves összetevőket (tojássárgája, tej, vaníliaaroma, olvasztott étcsoki, Earl Grey tealevelek), majd keverd őket a krémesíthető összetevőkhöz!
  4. Egy másik nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket (zabpehely, liszt, csokidarabkák, szódabikarbóna, só, Earl Grey tealevelek). Majd add a száraz összetevőket a másik tálban lévő masszához.
  5. Formálj kis labdácskákat (kb. két teáskanálnyi méretűeket – ebből kb. 36 db lesz).
  6. Forgasd meg tortadarában, vagy kinek mihez van kedve.
  7. Helyezd őket sütőpapírra egymástól kb. 5 cm-re.
  8. Süsd őket 180 ˚C-on 10-12 percig, vagy amíg a szélei meg nem keményednek. Majd vedd ki őket, szedd le a sütőpapírról, hagyd őket egy rácson kihűlni.
Ahol lehet, próbáltam ragaszkodni az eredeti recepthez, de néhol kérdéses, hogy sikerült-e. Az első, ami felmerült, hogy az 1 stick butter, ami az eredeti leírásban szerepel, az vajon hány gramm lehet, mert ugye nálunk is van vajból kicsi, nagy, közepes, stb. Én 10 dekát raktam.
Egyéb változtatásaim:
  • kókusztejet használtam tej helyett
  • tettem a tésztába Grand Marnier-t! (narancsos likőr, eszméletlenül finom, jól passzol az íze az Earl Grey bergamotjához)
  • véletlenül nagyobb sütiket csináltam, így csak 12 lett, és tovább kellett őket sütni.
Megjegyzések:
  • Dilmah Earl Grey-t tettem a sütibe
  • a végső massza, amiben minden benne van, nagyon ragacsos
  • mibe forgassuk? a tortadara, amit én használtam kissé ropog az ember foga alatt
  • sütés közben ellenállhatatlanul csokis illat tölti be az egész lakást, és ez a hatás a sütinél is megmarad – hamar elfogy! Nagyon jól érezhető rajta az Earl Grey! Rendben van!

Jó sütögetést mindenkinek! Ihletnek nézzétek a videót, amit a sütés folyamatáról készítettem! MsTea

Earl Grey Cookie from MsTea on Vimeo.

 

2 hozzászólás

  1. darky19

    Cija! 🙂

    Ez marha jól hangzik. Ki fogom próbálni. Köszi hogy megosztottad a receptet. Énis nagy teás vagyok, és szoktam olvasgatni a blogodat ha nem baj, mert sok érdekes dolog van benne számomra. 🙂 Viszont ilyet még nem próbáltam. De majd most. *.*

    Válasz

Szólj hozzá!