Mindenki befőzési lázban ég. A boltban is befőző cukor, üvegek, fedők és iskolás holmik fogadnak. Mindenkitől csak azt hallom, mit, hogyan, milyen hosszan főzött és tett el. Trükkök, tippek, praktikák. Egyszer felkaptam a fejem, egy kedves ismerősöm boros dzsemeket főzött, különféle ínycsiklandó kombinációkban – jelezném még láttam róla posztot! Gondoltam, ha borral lehet főzni dzsemet, akkor teával is! És tényleg!
Ezután következett a kutatás a recept után. Mert ugye mégis hogyan álljak neki a teazselének? Találtam egy-két receptet, de egyik sem volt igazán kedvemre való. Ezért gondoltam egy nagyot, és kreáltam egy saját receptet – egész jól sikerült! Szerénység nélkül mondható, hogy finom lett! A történethez hozzátartozik, hogy két féle teazselét különböztetünk meg: az egyik, ami másnap elfogyasztásra kerül, mint egy puding, ill. a másik, ami hosszabb távra eláll, mint pl. a lekvárok. Én utóbbit készítettem.
Ananászos-papayás teazselé /á lá MsTea/
Hozzávalók kb. ¾1 literhez:
- 8 tk Assam tea (indiai fekete tea)
- 0,5 l víz
- 4 ek cukrozott ananász és papaya kocka (darálva)
- 250 ml ananászlé
- 200 g nádcukor
- 1 kk őrölt gyömbér
- 2 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper
Elkészítés:
- Felforraljuk a teavizet (0,5 l), beletesszük a 8 tk teát egy szűrőben, majd 4 percig állni hagyjuk. A 4 perc elteltével kivesszük a teaszűrőt a teával, és hagyjuk hűlni.
- Közben előveszünk lekváros üvegeket, elmossuk mind, majd egy edénybe állítjuk őket, megtöltjük vízzel, és felforraljuk a vizet, 10 percig hagyjuk lobogva forrni, hogy csírátlanítsuk az üvegeket. Majd óvatosan kivesszük őket, úgy hogy ne érjünk a belsejéhez, vagy a szájához, és hagyjuk megszáradni.
- Majd egy kézi aprítóval, vagy késsel apróra daraboljuk az ananász és papaya darabokat.
- Egy lábosban összekeverjük az összes összetevőt, és elkezdjük főzni nagy lángon, folyamatosan kevergetjük. Amikor elkezd forrni, fél percig hagyjuk lobogni, majd levesszük a tűzről és az előkészített edényekbe öntjük. Azokat pár perc után lezárjuk, 5 percre fejre fordítjuk őket. Nem szükséges dunsztolni. Felbontásig száraz, hűvös helyen tároljuk.
(Kb. fél óra alatt kész is!)
Tipp, ötlet:
- a több kicsi üveg praktikusabb, ajándéknak is kiváló!
- az üvegek alá praktikus rakni egy tálcát, és akkor nem az egész konyha fog a zselében úszni
- ha maradt zselé, miután az összes előkészített üveget megtöltöttük, akkor tegyük bele egy pohárba, zárjuk le Folpackkal, és tegyük a hűtőbe – így egy-két napig eláll, reggelihez szuper!
Van más ötletetek tea és befőzés kapcsán?
Jó főzőcskézést, jó teákat! MsTea
Ez igen, ez nagyon jó ötlet, mentettem is!!! Köszi!!