Teázzunk a világ körül! c. rovatunk negyedik állomásaként a nepáli tea történetét mutatom be. Miért pont Nepál következik? Úgy hozta az élet, hogy a közelmúltban volt szerencsém részt venni egy csodálatos teakóstolón a Zhao Zhou szervezésében, ahol a nepáli teaszállítójuk, a Jun Chiyabari Teakert egyik tulajdonosa vezetett minket körbe virtuálisan az ültetvényen, és a teáikon – utóbbit szerencsére nem csak virtuálisan tapasztalhattuk meg, hanem meg is kóstolhattunk jó néhányat a teáik közül. Ebben a cikkben írok a nepáli teatermesztésről, a következőben pedig a konkrét teaélményekről.
Nepál India és Kína között található ország, területe kb. másfélszerese Magyarországénak. A világ második legnagyobb vertikális kiterjedésű országa, ott magasodik a Himalája legmagasabb csúcsai közül hét. Éghajlata rendkívül változatos, teatermelésre leginkább a keleti régió alkalmas. Ez a rész épp a híres indiai teatermő területtel, Dardzsiling-el szomszédos kelet felől. Nepálban számos kisebb-nagyobb ültetvényen termesztenek teát, amelyek többsége 900-1800 méter tengerszint feletti magasságban található. A magasság és a sok csapadék évi 3-4 szüretet tesz lehetővé: általában március-október között.
A teatermesztés 1863-ban kezdődött meg, amikor kínai magokból Kelet-Nepálban, Ilam tartományban létrehozták az első állami ültetvényt. A 20. század második felében kialakuló politikai és gazdasági stabilitás eredményeként létrejöttek az első magánkézben lévő teaültetvények. A stagnáló teaipar fellendítésére és támogatására Nepál kormánya 1966-ban létrehozta az NTDC-t (National Tea Development Corporation). Ez a szervezet a kistermelők bevonásában látta a teaipar fellendülését.
A Nepálban termelt nyers tealeveleket saját feldolgozóüzemek híján eleinte eladták dardzsilingi teafeldolgozó üzemeknek, ahol a helyi teával keverve dolgozták fel, és a késztermék így végül dardzsilingi teaként került a piacra. Az első nepáli teafeldolgozó üzemet 1978-ban alapították Ilamban, majd rá néhány évre Soktimban is létrehoztak egy üzemet (Az NTCDB adatai alapján). Később megfogalmazódott az igény egy nem profitorientált támogató szervezet megalapítására, ez lett az 1993-ban alapított NTCDB (National Tea and Coffee Development Board), amely azóta is igyekszik a teaszektor fellendítését támogatni az infrastruktúra fejlesztésével, feldolgozóüzemek létrehozásával, valamint marketingeszközök bevezetésével, pl. közös logó. Ahogy az alábbi táblázatból is kitűnik, a 2000-es évek elejéhez képest a tea alatti terület mára két és félszer akkora lett: 1999/2000-ben 10249 hektárról 2014/2015-ben már 26165 hektárra nőtt. A teahozam 2014/2015-re az 1999/2000-es termelés 4,5-szeresére emelkedett. A teaszektor összességében stabil növekedést mutat.
Teaültetvény (ha) | Teatermelés (t) | |
1999/ 2000 | 10 249 | 5 085,2 |
2000/ 2001 | 11 997 | 6 638,1 |
2001/ 2002 | 12 346 | 7 518,6 |
2002/ 2003 | 12 643 | 8 198,0 |
2003/ 2004 | 15 012 | 11 651,2 |
2004/ 2005 | 15 900 | 12 606,1 |
2005/ 2006 | 16 012 | 13 688,2 |
2006/ 2007 | 16 420 | 15 167,7 |
2007/ 2008 | 16 594 | 16 127,5 |
2008/ 2009 | 16 718 | 16 208,1 |
2009/ 2010 | 17 127 | 16 607,6 |
2010/ 2011 | 17 451 | 17 437,9 |
2011/ 2012 | 18 149 | 18 309,8 |
2012/ 2013 | 19 036 | 20 588,1 |
2013/ 2014 | 20 120 | 21 076,4 |
2014/ 2015 | 26 165 | 23 186,7 |
Az adatok forrása: National Tea and Coffee Development Board/ Tea-Statistics
A Nepálban termelt teák egy részét CTC (Crush Tear Curl) módszerrel dolgozzák fel, ezek erős, fényes, testes főzetet adnak. A teljes termelés 12-15 %-a ortodox tea, amit alapvetően kistermelők állítanak elő a magasabban fekvő térségek teáiból, különféle, jó minőségű teák születnek így, amelyek egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tesznek szert világszerte.
Ortodox (t) | CTC (t) | |
2013/2014 | 3 037,7 | 20 588,1 |
2014/2015 | 4 923,7 | 23 186,7 |
Az adatok forrása: National Tea and Coffee Development Board/ Tea-Statistics
Következő cikkemben a Zhao Zhou-ban megkóstolt nepáli teákról olvashattok!
Jó teázást! MsTea
Forrás- és háttéranyagok:
- Ínyencek kézikönyve, TEA. Jane Pettigrew: GABO Könyvkiadó, 2009.
- Nagy Teakönyv. Linda Gaylard: HVG Kiadó, Budapest, 2015.
- Teakalauz. Kiss Mariann: HVG Kiadó, Budapest, 2007.
- National Tea Development Corporation
http://ntdcnepal.com/brochure/NTDC%20brochure.FH10.pdf - National Tea and Coffee Development Board
http://www.teacoffee.gov.np/en/
Szólj hozzá!