Minden tea

Minden, ami tea.

Teázzunk a világ körül! Nepál I.

Teázzunk a világ körül! c. rovatunk negyedik állomásaként a nepáli tea történetét mutatom be. Miért pont Nepál következik? Úgy hozta az élet, hogy a közelmúltban volt szerencsém részt venni egy csodálatos teakóstolón a Zhao Zhou szervezésében, ahol a nepáli teaszállítójuk, a Jun Chiyabari Teakert egyik tulajdonosa vezetett minket körbe virtuálisan az ültetvényen, és a teáikon – utóbbit szerencsére nem csak virtuálisan tapasztalhattuk meg, hanem meg is kóstolhattunk jó néhányat a teáik közül. Ebben a cikkben írok a nepáli teatermesztésről, a következőben pedig a konkrét teaélményekről.

Nepal_map_en_700

Térkép forrás: Wikimedia Commons

Térkép forrás: Nepal Tea and Coffee Development Board

Térkép forrás: Nepal Tea and Coffee Development Board

Nepál India és Kína között található ország, területe kb. másfélszerese Magyarországénak. A világ második legnagyobb vertikális kiterjedésű országa, ott magasodik a Himalája legmagasabb csúcsai közül hét. Éghajlata rendkívül változatos, teatermelésre leginkább a keleti régió alkalmas. Ez a rész épp a híres indiai teatermő területtel, Dardzsiling-el szomszédos kelet felől. Nepálban számos kisebb-nagyobb ültetvényen termesztenek teát, amelyek többsége 900-1800 méter tengerszint feletti magasságban található. A magasság és a sok csapadék évi 3-4 szüretet tesz lehetővé: általában március-október között.

A teatermesztés 1863-ban kezdődött meg, amikor kínai magokból Kelet-Nepálban, Ilam tartományban létrehozták az első állami ültetvényt. A 20. század második felében kialakuló politikai és gazdasági stabilitás eredményeként létrejöttek az első magánkézben lévő teaültetvények. A stagnáló teaipar fellendítésére és támogatására Nepál kormánya 1966-ban létrehozta az NTDC-t (National Tea Development Corporation). Ez a szervezet a kistermelők bevonásában látta a teaipar fellendülését.

Nepáli teaültetvény, Ilam (Fotó: DorNath Aryal/ dornath.com)

Nepáli teaültetvény, Ilam (Fotó: DorNath Aryal/ dornath.com)

Teaszüret (Fotó: AP/ Niranjan Shrestha, salon.com)

Teaszüret (Fotó: AP/ Niranjan Shrestha, salon.com)

A Nepálban termelt nyers tealeveleket saját feldolgozóüzemek híján eleinte eladták dardzsilingi teafeldolgozó üzemeknek, ahol a helyi teával keverve dolgozták fel, és a késztermék így végül dardzsilingi teaként került a piacra. Az első nepáli teafeldolgozó üzemet 1978-ban alapították Ilamban, majd rá néhány évre Soktimban is létrehoztak egy üzemet (Az NTCDB adatai alapján). Később megfogalmazódott az igény egy nem profitorientált támogató szervezet megalapítására, ez lett az 1993-ban alapított NTCDB (National Tea and Coffee Development Board), amely azóta is igyekszik a teaszektor fellendítését támogatni az infrastruktúra fejlesztésével, feldolgozóüzemek létrehozásával, valamint marketingeszközök bevezetésével, pl. közös logó. Ahogy az alábbi táblázatból is kitűnik, a 2000-es évek elejéhez képest a tea alatti terület mára két és félszer akkora lett: 1999/2000-ben 10249 hektárról 2014/2015-ben már 26165 hektárra nőtt. A teahozam 2014/2015-re az 1999/2000-es termelés 4,5-szeresére emelkedett. A teaszektor összességében stabil növekedést mutat.

Teaültetvény (ha) Teatermelés (t)
1999/ 2000 10 249 5 085,2
2000/ 2001 11 997 6 638,1
2001/ 2002 12 346 7 518,6
2002/ 2003 12 643 8 198,0
2003/ 2004 15 012 11 651,2
2004/ 2005 15 900 12 606,1
2005/ 2006 16 012 13 688,2
2006/ 2007 16 420 15 167,7
2007/ 2008 16 594 16 127,5
2008/ 2009 16 718 16 208,1
2009/ 2010 17 127 16 607,6
2010/ 2011 17 451 17 437,9
2011/ 2012 18 149 18 309,8
2012/ 2013 19 036 20 588,1
2013/ 2014 20 120 21 076,4
2014/ 2015 26 165 23 186,7

Az adatok forrása: National Tea and Coffee Development Board/ Tea-Statistics

A Nepálban termelt teák egy részét CTC (Crush Tear Curl) módszerrel dolgozzák fel, ezek erős, fényes, testes főzetet adnak. A teljes termelés 12-15 %-a ortodox tea, amit alapvetően kistermelők állítanak elő a magasabban fekvő térségek teáiból, különféle, jó minőségű teák születnek így, amelyek egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tesznek szert világszerte.

Ortodox (t) CTC (t)
2013/2014 3 037,7 20 588,1
2014/2015 4 923,7 23 186,7

Az adatok forrása: National Tea and Coffee Development Board/ Tea-Statistics

Imazászlók (Fotó: traveladdicts.net)

Imazászlók (Fotó: traveladdicts.net)

Következő cikkemben a Zhao Zhou-ban megkóstolt nepáli teákról olvashattok!

Jó teázást! MsTea

Forrás- és háttéranyagok:

Szólj hozzá!