Minden tea

Minden, ami tea.

Vendégposzt #2: Café Cinnamon zöld teás, fehér csoki mousse-os tortája

Zöld teás, fehércsoki mousse-os torta (Fotó és recept: Café Cinnamon)

Zöld teás, fehércsoki mousse-os torta (Fotó és recept: Café Cinnamon)

Megkértem Café Cinnamont – japán zöld teás süti receptjeitől megihletve, – hogy írjon egy vendégposztot a Tealeveleknek. Nagy örömömre el is fogadta a felkérést, és a recept, amit ezúton is köszönök, a maccha-, és fehér csoki mousse-os torta! Nézzük tehát az izgalmas teás vendégposztot egy lelkes chéftől, aki rajong az ázsiai konyháért!

 – A fehér csoki és a zöld tea csodálatos találkozása –

Bár egyre nagyobb választékban kaphatók a világ legkülönbözőbb termőhelyeiről származó teák, mégis gyakran nehéz elszakadnunk a mi kis „magyar létünktől”, megszokott ízvilágunktól. Sokak számára az is formabontó és meglepő ötletnek tűnhet, hogy a teát nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem –például – desszertek ízesítőjeként igazán különleges ízekkel lephetjük meg azokat, akik nyitottak az újdonságokra.
A teák között nagy kedvenceim a japán zöld teák. Általában minden zöld teát szeretek, de a japán termőhelyről származókban van valami leírhatatlan, definiálhatatlan íz, ami minden japán zöld teában ott van valahol, viszont más zöld teákban nincs. Nem tudom megfogalmazni, hogy milyen ez az íz. Csak annyit tudok rá mondani, hogy finom. Szeretem ezt az ízt hidegen, melegen és édességekben is. Japánban volt szerencsém nagyon sokféle zöld teás (macchás) desszertet megkóstolni, és annyira megszerettem, hogy itthon is készítek néha zöld teás süteményeket. Az alábbi tortát ajánlom mindenkinek, aki valamilyen nem túl édes, de mégis különleges desszertre vágyik. (Nemcsak íz, de esztétikai élményt is nyújt egyben!)

Maccha-, és fehér csoki mousse-os torta

(1 db 18 cm-es torta)
Zöld teás, fehércsoki mousse-os torta (Fotó és recept: Café Cinnamon)

Zöld teás, fehércsoki mousse-os torta (Fotó és recept: Café Cinnamon)

Az, hogy a torta 3 rétegből áll, senkit ne riasszon el, mert egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Csak a legalsó részt kell sütni, mert az egy zöld teás (macchás) piskóta. Hűlés közben a piskóta kicsit „összemegy”, ezért ha lett volna pl. 20 cm átmérőjű tortaformám, tutira abban sütöm és miután kihűlt, méretre vágtam volna, de így sem lett rossz!
Hozzávalók:
 
A piskótához:
  • 2 tojás
  • 50 g liszt
  • 40 g porcukor
  • 3 cl tej (30 g)
  • 20 g olvasztott, langyos vaj
  • 5 g maccha (1 teáskanálnyi)
  1. A tojások sárgáját és a cukor felét fehéredésig keverem, majd lassan hozzácsurgatom a langyos vajat és azzal is jól elkeverem.
  2. A tojás fehérjét és a cukor másik felét kemény habbá verem
  3. A sárgájához szitálom több részletben a macchával elkevert lisztet és a fehérjék kemény habját is óvatosan a sárgájához keverem.
  4. 170 fokra előmelegített sütőben megsütöm, majd hagyom kihűlni.
A fehér csokis mousse-hoz:
  • 1,5 dl tejszín
  • 90 g fehér csokoládé
  • 2 tojás fehérje
  • 5 cl tej (50 g)
  • 1 ek. víz
  • 3-4 g zselatin (1 púpozott teáskanálnyi)
  1. A vízben feloldom a zselatint.
  2. A 2 tojás fehérjét kemény habbá verem.
  3. 2,5 dl tejszínt felverem (nem baj, ha nem lesz kemény, a magyar tejszínből amúgy sem nagyon lehet kemény tejszínhabot verni. Egyszerre verjük fel a 2,5 dl tejszínt, majd kb. 1,5 dl-t vegyünk ki, ez kell a fehér csokis részhez. A maradékot a zöld teás mousse-hoz használjuk majd fel.)
  4. Felmelegítem a tejet, majd beletördelem a fehér csokit és felolvasztom, közben kevergetem és vigyázok, hogy ne égjen le, majd a tejes-csokihoz keverem a vízben feloldott zselatint.
  5. Ha már a csokis-tej kihűlt, óvatosan hozzákeverem a tejszínhabot, majd a habbá vert tojásokat.
  6. Az 5. pontban leírt keveréket a tortaformába helyezett, hideg piskótára öntöm és beteszem a hűtőbe!
Miközben a fehér csokis mousse keményedik, elkészítem a maccha mousse-t. Ez lesz a legfelső réteg a tortán.
Zöld teás, fehércsoki mousse-os torta (Fotó és recept: Café Cinnamon)

Zöld teás, fehércsoki mousse-os torta (Fotó és recept: Café Cinnamon)

A maccha mousse-hoz:
  • 1 dl tejszínhab, habbá verve (a fehér csokis mousse-nál már felvertük!)
  • 2 tojás sárgája
  • 20 g cukor
  • 5 g maccha (+1-3 ek víz a maccha feloldásához)
  • 8 cl tej (80 g)
  • 3-4 g zselatin
  1. A 2 tojás sárgáját a cukorral habossá keverem.
  2. Egy lábosba szitálom a macchát, majd hozzákeverek 2 ek. vizet és apránként a tejet. Alacsony lángon felmelegítem és kevergetem, hogy a maccha tökéletesen feloldódjon, majd a zselatint is a tejes-macchás keverékhez adom, majd langyosra hűtöm.
  3. A tejes-maccháshoz keverem a cukorral habossá kevert tojás sárgákat.
  4. A 3. pontban leírt masszához keverem a maradék tejszínhabot, az így kapott keveréket pedig a fehér csokis mousse tetejére öntöm, elsimítom és legalább 2 órára a hűtőbe teszem.
Díszítésként a torta tetejét megszórhatjuk még macchával, illetve díszíthetjük még tejszínhabbal (és menta levelekkel).
(Fontos! A tejszínhab igazi tejszínből legyen, ne hidrogénezett növényi olajból! Feltéve, ha nem vagyunk laktóz vagy tejfehérje érzékenyek, de abban az esetben a tejet is helyettesíteni kell valamivel.)
Ez aztán egy különleges torta! Próbáljátok ki!
(Szöveg és fotó:
Café Cinnamon. Szívből köszönöm!)

 

Szólj hozzá!