Rámosolygott a szerencse a pécsi teásokra, hiszen nem csak a japán teaművészetből kaptak ízelítőt a közelmúltban, hanem a kínai, nepáli teákból is megkóstolhattak néhányat a budapesti Zhao Zhou igazán különleges, kihelyezett, vezetett teakóstolóján 2016. február 12-én és 13-án. Sőt, azóta a Pécsi Kávé-ban tartanak a Zhao Zhou teái közül néhányat, így azok is megkóstolhatják, akik nem vettek részt az eseményen.
Tálos Gábor, a Zhao Zhou tulajdonosa vezette az estet, a teás alapismereteken kívül sok mindent megtudhattunk, például azt is, hogy a bor szeretete nála megelőzte a teát, utóbbi viszonylag friss szenvedély. Jó barátja, Péter pedig Kínában él, segít felkutatni a finomabbnál finomabb teákat, amelyek a teaházba, végül a magyar fogyasztókhoz is eljutnak. Elmondása alapján sokféle termelővel találkoznak, igyekeznek azokat kiválasztani, akik a legmagasabb minőségű, legfinomabb teákat termelik. Csodálatos látni, hogy a farmer megtermeli a teát, eladja Gábornak, mi pedig itt isszuk azt, ami a messzi Kínából, Nepálból érkezett – mindezt minimális közvetítővel.
Igazán remek este volt ez, szuper teákat kóstoltunk, és nagyon érdekes volt közben videón, fotón, és személyes történetek alapján ismerkedni a teákkal. Sokan voltunk, mégis az est végére összecsiszolódott a csapat, és több óra teázás után úgy éreztem, mintha már régi ismerősök lennénk, hol csevegősek, hol tettre készek, hol csendesek lettünk a különféle teák hatására. Gábor vezetésével figyeltük, hogyan hat ránk a tea, hogyan járja át az egyes résztvevőket, és a csapat egészét hogyan befolyásolja. Tanultunk befelé figyelni, egymásra figyelni – nem „csak” teát ittunk, önismereti és csapatépítő tréningen is részt vettünk.
Amiket kóstoltunk:
1. Himalayan Spring (601) – fekete tea
2. Green Dancong (505) – oolong (wulong) tea
3. Dian Hong (606) – fekete tea
4. Nannoushan (818) – sheng puerh
A Zhao Zhou teaestje elgondolkodtatott, hogy miért is iszom teát, mit keresek egy teában, milyen élményt nyújt nekem. Keresem a finom, ízletes teákat, amelyek felfrissítenek testileg-lelkileg. Szeretek különféle teákat megkóstolni, aztán kiválasztani, hogy melyik ízlett a legjobban (ez persze szubjektív). Ezen az esten bár az összes tea rendkívül finom volt, a Dian Hong vett le a lábamról teljesen. Aszalt gyümölcsös, édeskés, varázslatos volt. A Green Dancong pedig zseniális illatával lenyűgözött. Valószínűleg a megfelelő teás előkészítés és a remek társaság is hozzájárult az élményhez. Köszönöm.
Green Dancong (No. 505) oolong
2015 őszi szedés
Kína, Kanton tartomány, 600-800 m magasságból
Illatában gyöngyvirág, jázmin, orchidea, orgona is felismerhető. Egy egész virágoskert a tea ízeiben is visszaköszön, selymes, lágy, csodálatosan friss, édeskés ízt hagy a szájban. Gondolatnyi kesernyés íz bújik meg a háttérben, ennyi kell! A főzet színe kristálytiszta, aranysárga. A nyolcadik felöntésnél kezd talán kifutni az ereje. A felöntés ideje, a víz hőmérséklete az ajánlások és a hangulatunk mentén variálható!
Dian Hong (No. 606) fekete tea
Kína, Jünnan tartomány, Menghai, 1200 m magasságból, 100 éves teafákról
Illata nekem mézes, karamelles, érett gyümölcsös. Testesebb tea, hosszú, enyhén datolyás utóízzel. Igazán kiváló yünnani tea, összetett, mégis könnyen befogadható! Főzete vöröses, aranyló csillanásokkal, 5-7 felöntést bőven kibír. A rügyek aránya a teában Yunnan Gold, jünnai arany szintű.
Még néhány szót a Zhao Zhou mottójáról: Zhao Zhou (ejtsd: dzsáo dzso) zen mester volt, s mint ilyen jellemzően nem elmagyarázta, hanem inkább megmutatta az utat a megvilágosodáshoz – annak, aki képes volt befogadni.
Két szerzetesnövendék érkezett, hogy Zhao Zhou-tól tanulhassanak.
– Jártál már itt? – kérdezte Zhao Zhou az egyiket.
– Nem – válaszolta a növendék.
– Menj, igyál teát – mondta Zhao Zhou.
Menj, és igyál teát!
Linkek:
Jó teázást!
MsTea
Szólj hozzá!