– avagy a narancsos fűszeres tallérok története –
Az anyukám mindig azt mondta, hogy ha vendégségbe megyünk valakihez, akkor illik vinni valamit. Azóta is tartom ezt a jó szokást és üres kézzel soha nem megyek senkihez. Ez a mostani is egy vendéglátogatás. Meghívtak ide egy teára és mi sem természetesebb, hogy hoztam valamit, ha még csak így virtuálisan is.
Ha még nem ismerjük egymást, akkor hadd mutatkozzam be. Ez vagyok én, kicsit Édes, kicsit Keserű, aki szeretek főzni és az egyik legjobb barátom a fényképezőgépem. Nehéz lenne eldönteni, hogy a fakanálon van e többet a kezem vagy az exponálógombon és itt és most bevallom, hogy nagy teaimádó vagyok. Ha már tea, akkor nincs vita, Earl Grey a helyes válasz. Ugyan próbálkoztam én többször is zöld, fehér, vörös és egyéb teafajtákkal is, a gyümölcsöseket pedig egészen egyszerűen nem szeretem. Egy pohár forró, bergamot illatú Earl Grey viszont könnyen levesz a lábamról, de szigorúan citrommal és nem tejjel fogyasztandó. Ezt a jó angol szokást képtelen vagyok megszokni. A tej bizony maradjon csak a kakaóhoz, nekem elrontja az egyébként is citrusos beütésű tea ízét. Mi sem természetesebb, hogy tea mellé kekszet rágcsálunk. Narancsosat, fűszereset, olyat amit hoztam. Most már havazhat odakinn, jöhet a hideg és a tél, egy csésze forró tea és a narancsos keksz tökéletes hangulatot teremt egy baráti beszélgetéshez.
Narancsos fűszeres tallérok
Hozzávalók (kb. 25 db-hoz)
- 2 közepes narancs leve és reszelt héja
- kb. 1 cm friss gyömbér
- ¼ tk őrölt kardamom
- ¼ tk őrölt szegfűbors
- csipet sáfrány
- 1 rúd vanília magja
- 3 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- kb. 14 dkg liszt (annyi lisztet adjunk a folyadékhoz, amíg sűrű, palacsinta tésztánál sűrűbb állagot kapunk)
- ¼ tk szódabikarbóna
- pisztácia (elhagyható)
- kb. 15 dkg 70%-os étcsokoládé
1. A narancsokat alaposan mossuk meg, reszeljük le a héját és facsarjuk ki a levüket. A gyömbért pucoljuk meg és reszeljük apróra. Egy lábasban forraljuk össze a narancslevet a fűszerekkel (gyömbér, kardamom, szegfűbors, sáfrány és vanília). Hagyjuk gyöngyözni pár percet, majd adjuk hozzá a vajat és hagyjuk a szirupot hűlni.
2. Keverjük össze a porcukrot, a lisztet és a szódabikarbónát. Evőkanalanként adjuk a kihűlt sziruphoz, majd a végén keverjük bele a tojásfehérjét is.
3. Kanál segítségével formázzunk vékony (kb. 3mm-es) 5-6 cm átmérőjű korongokat a sütőlapra. Szórjuk meg a tetejüket narancshéjjal és pisztáciával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 5 perc alatt készre. Akkor jó, ha már elkezd enyhén barnulni a korongok széle. Rácson hagyjuk kihűlni.
4. Gőzfürdő felett olvasszuk meg a csokoládét és kanál segítségével vékonyan kenjük meg a tallérok alját. Hideg helyen hagyjuk a csokoládét megdermedni.
Jó teázást és jó sütögetést kíván az Édes és Keserű blog szerzője!
(Szöveg és fotó: Édes és Keserű. Köszönet érte! MsTea)
Szólj hozzá!