Minden tea

Minden, ami tea.

A magyar teakereskedelem múltjának töredékei

Régi teásdoboz (Fotó: MsTea@MKVM))

Régi teásdoboz (Fotó: MsTea@MKVM))

Amikor az előző cikket írtam a magyar tea történetéről, azon tanakodtam, hol lehet vajon fellelni a tárgyi emlékeket – hát persze, hogy múzeumokban! Akkor nem volt rá módom, hogy hirtelen felkeressek egy alkalmas intézményt, de szerencsére azóta pont úgy hozta a véletlen, hogy megnézhettem a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot (MKVM), ahol több kiállítás is felvonultat teás emlékeket: mind a Látványraktár, valamint “A jó kalmár a világ jótevője” c. állandó kiállítás remek gyöngyszemeket tartogat számunkra!

Régi teaszűrők (Fotó: MsTea)

Régi teaszűrők (Fotó: MsTea)

Sörszámláló (Fotó: MsTea)

Sörszámláló (Fotó: MsTea)

A Látványraktár a kereskedelem, valamint úgy általában véve az élet kis kincsesládikája, vannak dolgok, aminek például kifejezetten hasznát lehetne venni, és vannak olyanok, amelyekre rácsodálkozik az ember, sőt, még a magyarázatként szolgáló feliratra is. De hogy példát is mondjak: aminek esetleg hasznát lehetne venni, az a sörszámláló: egy kis kerámia tálka, amire számok vannak festve, egy órához hasonlatos módon, valamint egy mutatóval is ellátták. Gondolom azt a célt szolgálta, hogy a pincér, vagy a kedves vendég számon tudja tartani, hogy mégis hányadik körnél jár… A rácsodálkozásra is hoznék egy példát: kerámia edény, félgömb alakú bemélyedésekkel. A felirat szerint: tarkedlisütő forma. Őszintén: ettől sokkal okosabb lettem. Aztán hazatérve jó öreg barátom, a kereső kiköpte a szerinte releváns választ, miszerint a tarkedli (vagy talkedli) egy cseh eredetű fánkféleség, amelynek sütéséhez kifejezetten alkalmas egy sütőforma. Kb. Mint a muffinforma a muffinkészítéshez.

Tarkedlisütő forma (Fotó: MsTea)

Tarkedlisütő forma (Fotó: MsTea)

Teababa (Fotó: MsTea)

Teababa (Fotó: MsTea)

Teás témában a teababa tökélyre fejlesztett díszpéldányára csodálkoztam rá. Angliában például mind a mai napig használnak “tea cosy”-t, magyarul teababát, ami manapság olyasmi anyagból készül, mint a sütőkesztyű, a lényege, hogy a teáskannát minél melegebben tartsa. De vizuálisan engem nem kifejezetten emlékeztet babára. Vagy emberre egyáltalán. Namármost a szóban forgó múzeumi darab egy szép, porcelán arccal rendelkező kecses hölgyet ábrázoló baba, amelynek valószínűleg a szoknyája szolgálta a teáskanna melegítését. De az is lehet, hogy valamit félreértettem…

Régi teásdobozok (Fotó: MsTea)

Régi teásdobozok (Fotó: MsTea)

“A jó kalmár a világ jótevője” c. állandó kiállítás szintén rengeteg érdekességet tartogat, betekintést nyerhetünk a magyar kereskedelem 19-20. századi fejlődésébe, történetébe, többek között korabeli kirakatokat csodálhatunk meg, valamint betérhetünk a KÖZÉRT-be is, ahol természetesen teát is lehet kapni.

Régi teásdobozok a KÖZÉRT-ben (Fotó: MsTea)

Régi teásdobozok a KÖZÉRT-ben (Fotó: MsTea)

Aki teheti, mindenképpen nézze meg a kiállításokat, lehet bennük gyönyörködni, és még a folyosók is nagyon hangulatosak, hiszen régi reklámtáblák és cégérek díszítik. Cím és nyitvatartás a múzeum weboldalán. Nemzeti ünnepeken mindenki ingyenesen látogathatja a múzeumot!

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!