Minden tea

Minden, ami tea.

Férfias teák

1
Erős fekete teák (Fotó: MsTea)

Erős fekete teák (Fotó: MsTea)

Milyen a férfias tea? Jó erős, aromás, karakteres ízű. Mindezen túl nagyon finom! Ajánlom azoknak, akik épp ajándékot vadásznak egy férfinak, vagy épp kipróbálnának jó erős fekete teákat!

Következzenek hát a random kiválasztottak, amelyek szerintem férfiasan tökéletesek 🙂
Angliában híres teamárka. Amiről most szót ejtünk, az gyakorlatilag egy fekete teakeverék (merthogy van nekik zöld is 2008 óta), amelyhez csak a két felső tealevelet és a rügyet használják, ami arra utal, hogy a tea egész jó minőségű. Létezik piramis-filteres és szálas formában is, sőt, ha jól tudom, ők használtak először piramis (pontosabban tetraéder) alakú filtert.
A PG rövidítése a „Pre-Gest-Tee”-nek, amit az 1930-as évek kereskedői PG-re rövidítettek. A „Pre-Gest-Tee” arra utal, hogy a teát emésztéssegítőnek is szánták. Az ’50-es évek óta Chimp, a játékmajom is főszereplője a PG reklámoknak, kétségkívül sztár lett! (Ő a PG Tips „reklámarca”.) A tea népszerűségét az is bizonyítja, hogy kapható a képen látható 240 db-os kiszerelésnől nagyobb is! (az alábbi képen balról az első)
 • Illata: édeskés, fügés, mézes
 • Színe: gyönyörű vöröses-barna
 • Íze: fügés, markáns, gömbölyded karakterű, malátás, cseppnyit füstös
Erős fekete teák (Fotó: MsTea)

Erős fekete teák (Fotó: MsTea)

Assam
Az assam tea származási helyéről kapta a nevét, ugyanis India Assam nevű régiójában vadon termett, majd termesztése a 19. századtól vált jelentőssé. Az assam tea a Camellia assamica (India) a teanövény leveleiből készül, ami a Camellia sinensis (Kína) közeli rokona. Levelei szélesebbek, mint a kínai változaté, a síkságot kedveli.
Leginkább fekete teára gondolunk, amikor assam-ról beszélünk, de létezik zöld és fehér assam tea is. Ha nincs külön megnevezve, hogy milyen tea, akkor a feketét alapértelmezettnek tekinthetjük. Az assam teát egy évben kétszer szüretelik, az első az ún. „first flush” a második pedig a „second flush”. Az assam esetében utóbbi jobb minőségű, és drágább is, mert édeskésebb és testesebb, mint az első szüret.
Whittard of Chelsea – Assam FBOP (India)
(A fenti képen balról a második)
 • Illata: fenyőerdőre emlékeztet, nagyon enyhén füstös, pici jázmin illattal
 • Színe: mély vörösesbarna
 • Íze: nehéz, fás jellegű, gazdag malátás utóízzel
English Breakfast

Erős fekete teák (Fotó: MsTea)

Erős fekete teák (Fotó: MsTea)

Az English Breakfast vagy magyarul az angol reggeli tea fekete teák változó arányú keveréke, amely általában tartalmaz assam-ot, ceyloni és néha kenyai fekete teát. A legtöbb nagy teás cégnek van ilyen keveréke, általában robosztus, gazdag aromájú teákról beszélhetünk. Létezik még Irish és Scottish Breakfast, szintén keverékek, mindegyik más-más, de erős fekete teakeverék mindegyik.

Taylors of Harrogate – English Breakfast (India, Afrika)
(A fenti képen jobbról a második)
 • Illata: erős, datolyás
 • Színe: szép vörösesbarna
 • Íze: testes, frissítő, letisztult
Ez is fekete teakeverék: legtöbbször oolong, kenyai fekete tea (keemun) és lapsang souchong van benne. Régen a teát Kínából két úton hozták, hajón vagy az orosz karavánúton. Hajón trópusi klímával találkozott a tea, az orosz úton pedig száraz hideggel, utóbbi ugyan drágább volt, de a klíma jót tett a teának. Ezért hívják orosz karaván teának ezt a keveréket.
Demmers – Russian Blend (ceyloni-jávai-grúz)
(A fenti képen jobbról az első)
 • Illata: tölgyes, mézes
 • Színe: sötét borostyán
 • Íze: kellemes, erős íz, nagyon enyhén virágos, majdnem rózsás jegyekkel

Elkészítés: mindegyik teát 100°C-os vízzel öntöttem fel, kb. egy teáskanál teafüvet számolva egy 2 dl-es bögréhez.
Tipp: mivel erős teákról beszélünk, lehet nagyobb bögrét is használni. Érzékeny gyomrúak ne fogyasszák éhgyomorra.

Jó teázást! MsTea

One Comment

 1. zoranka

  Hát végre bekerült a személyes kedvenceim egyike, a PG Tips 🙂 Ebből a legjobb a tejes-mézes tea, persze egyikből sem túl sokat kell beletenni, hogy jól érvényesüljenek az eredeti aromái!

  Válasz

Szólj hozzá!