Minden tea

Minden, ami tea.

Mate tea – a jótékony serkentő

0
Narancsos mate tea (Fotó: MsTea)

Narancsos mate tea (Fotó: MsTea)

A mate tea Dél-Amerika nemzeti itala. Argentínában, Paraguayban, Uruguayban és Brazília déli részén rendkívül nagy népszerűségnek örvend, állítólag Che Gueavara kedvenc itala is ez volt. Egy kizárólag az említett helyeken honos örökzöld pálmafajta (Ilex paraguariensis) szárított leveleiből és ágaiból készítik.
A mate tea híre Európába 1520-as években jutott el a spanyolok által, akik beszámolt arról, hogy van egy indián ital, amely csökkenti a fáradtságot, az éhséget és a szomjúságot. Eltelt jó néhány év, míg a párizsi Pasteur Intézet kutatócsoportja vizsgálni kezdte a főzetet, és 1964-ban megállapították, hogy a mate tea minden életfontosságú vitamint tartalmaz (pl. A, B1, B2, C), ezen kívül számos fontos ásványi anyag, például magnézium, mangán, nátrium, kalcium, vas, kálium is megtalálható benne.
Mindemellett jó néhány pozitív hatása van, mely évezredes népszerűségére okot ad: felfrissíti a testet és a szellemet, és mindezt mellékhatás nélkül teszi. A koffein mellett egy olyan xanthin alkaloidát is tartalmaz, amelyet mateinnek is neveznek, és amely nagyon kedvező a szervezet számára. A kávéban vagy teában megtalálható más xanthinokkkal ellentétben nem tesz függővé, stimulálja a központi idegrendszert, de nem vált ki idegességet, sőt biztosítja a nyugodt alvást.
Narancsos mate tea (Fotó: MsTea)

Narancsos mate tea (Fotó: MsTea)

Jezsuita vagy misszionárius teaként is ismert, lassítja (állítólag) az öregedést, testi-szellemi felfrissüléshez ideális, csökkenti az éhségérzetet, és a stressz okozta negatív hatásokat. Rendkívül hatásos és egészséges ital, mert 11 féle polifenolt tartalmaz. Ezek erős antioxidáns hatásuk révén védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét.
Aki kedvet kapott, nyugodtan látogasson el a teaboltokba, és szerezze be a kellemes ízű mate teát. Ha a hagyományokhoz hűen szeretné elfogyasztani valaki a matét, akkor szüksége lesz még egy szárított tökhéjból készült ivóedényre (amelyet maténak hívnak), egy bombillára, ami egy fémből vagy fából ivószál, a yerbára (a tea) és 70-80°C-os vízre, amivel fel kell önteni a matéba tett mate teát, és abból inni a már említett szűrővel ellátott szívószállal.
Forrás: Tamás Jenő – Tea (Alexandra)

 

Szólj hozzá!