Minden tea

Minden, ami tea.

Oolong

Oolong teák (Fotó: MsTea)

Oolong teák (Fotó: MsTea)

De mi az az oolong? Egy tea típus, a négy fő fermentálási típus közül az egyik (részletesebben az előző cikkemben). A fekete teánál kevésbé fermentált: 30-70%-os. Vagyis: az oolong teák részlegesen/ félig fermentált (erjesztett/ oxidálódott) teák. Két fő csoportjuk van, melyek különböző módon készülnek:
1.       Tajvani oolong (Formosa Oolong)
Fermentáltságát tekintve ez a fajta oolong 60%-os¹ (más forrás szerint 70%-os²), közelebb áll a fekete teához, mint a másik fő típus. Jellemzője, hogy a tealevelek színre is sötétebbek és „nyíltak”, vagyis nincsenek összesodorva.
2.       Kínai oolong (China Oolong)
Az oolong teák két fő csoportja közül ez a kevésbé fermentált, körülbelül 12-20%-ban¹ (más forrás szerint ez 30%²). Így a zöld teához áll közelebb mind ízében, mind színében. Ezek a zöldebb oolong teák általában göngyölt, labda alakú tealevelekből állnak.
Mindkét fajtáról elmondható, hogy lágyabbak, mint egy fekete tea, és kevésbé füves ízűek, mint egy zöld tea. Gyümölcsös, virágos jegyek fedezhetők fel bennük, kellemes édeskés utóízt hagynak maguk után. Nagyon íz- és aromagazdagok. Ami még fontos, hogy az oolong teák többször is lefőzhetőek, egyesek szerint a harmadik-negyedik leöntés a legfinomabb, annak van a legkülönlegesebb aromája. A szakértők 1-1,5 teáskanál tealevelet ajánlanak személyenkét, 2,5 dl 80-90°C-os hőmérsékletű vízzel.
Meg kell említenem még egy harmadik fajta oolong teát is, amellyel szintén találkozhatunk: ez a Pouchong. Ez egy nagyon enyhén fermentált oolong, sokkal rövidebb ideig erjesztik, mint a többi oolong teát. A színe ennek az eljárásnak köszönhetően sokkal zöldebb, gyakorlatban és elméletben még közelebb áll a zöld teához, mint a kínai oolong.
Elmondhatjuk összefoglalásképpen, hogy az oolong teák átfogják a fekete és a zöld tea között húzódó fermentáltsági sávot, ha szabad ilyen elvontan fogalmaznom. Tehát, ha a fekete tea a 100%-osan fermentált és a zöld a 0%-os, akkor
  • kb. 6-15%-ig Pouchong,
  • 16-50%-ig zöld oolong,
  • afelett – 51-70%-ig oolong.

Na persze nincsenek ilyen éles határvonalak. A következő posztban talán sikerül jobban fényt deríteni az oolong titkára, hiszen kóstoló lesz, 4 csodálatos Demmers oolong teát fogok tesztelni, ha minden igaz, társaságot is kapok hozzá!

Addig is jó teázást mindenkinek! MsTea
___________________________________________
¹The Book of Tea. Flammarion, 1991. pp. 169.
²Jane Pettigrew & Bruce Richardson: Tea Classified. The National Thrust: London, 2005. pp. 43-44.

Szólj hozzá!