Minden tea

Minden, ami tea.

Teáscsészék gyűjteménye

Igenis fontos, hogy miből isszuk mindennapi teánkat. Ugyan nagy kedvenc nálam a jó méretes bögre, de Angliában és előkelőbb körökben nagy hagyománya van a gyűszűnyi teáscsészéknek is. Én leginkább esztétikai élményt keresek bennük, bár ez lehet, hogy azért van, mert nem ittam még méregdrága csészéből méregdrága teát. De ami késik, nem múlik! (Felső kép forrás: ELLE Dekor – fotó Villányi Csaba/ Flashback Photo.)

Lebegő csészék (Fotó forrás: ELLE Dekor - fotó Villányi Csaba/ Flashback Photo)

Lebegő csészék (Fotó forrás: ELLE Dekor – fotó Villányi Csaba/ Flashback Photo)

Az ELLE Dekor október-novemberi számában láttam ezt a nagyon izgalmas csésze-összeállítást, igazi vizuális élmény! Talán jobb lett volna a fotó valamilyen egyenletes felületű háttérrel, mondjuk valami pirossal. De az ötlet, hogy csészéket finom szalagokra fellógatva „tálaljanak” egy fotón, az zseniálisan újszerű! Úgyis közeleg a karácsony, és ezzel együtt a fára, ajtóra díszt aggatós időszak. Végülis, ha lennének ilyen szép csészéim, még lehet, hogy a fára is fel lehetne akasztani dísznek!
Nekem a csészék közül a 3-as számú tetszik a legjobban (nagy bordó pöttyel a közepén), egy Herendi (“Franges aux bijou” – Herendi Apponyi Márkabolt, Budapest). Azt hiszem, magamtól nem jutna eszembe ilyet venni. Arról nem beszélve, hogy 80 ezer Ft nem kevés érte. Sikerült jó ízléssel a legdrágábbat kiszemelnem, hurrá 🙂 Próbáltam megtalálni a Herendi honlapján, hogy ez az ár egy csészére+aljra vonatkozik-e, vagy mondjuk 6-ra. Sajnos nem találtam meg a csészét sem.
Tipp
A vásárban is lehet hasonló gyönyörűségeket találni (persze használtak, néha csorbák, stb.), de mondjuk 500 Ft-ért elvihetőek. Egyediek, szó szerint páratlan darabok legtöbbször, mint a legutóbbi szerzeményem (és saját képem):
Csésze a vásárból (Fotó: MsTea)

Csésze a vásárból (Fotó: MsTea)

Vagy épp lehet licitálni a vaterán, csészék ott is vannak szép számban! Egész különleges készletet lehet összeszedni innen-onnan. Szerintem jó móka, meg manapság divat is az egyenként összehalászni a különleges darabokat.

Történetileg
Európában először a németországi Meissen városában készült igazi porcelán teáskészlet 1709-ben. A kínai minta alapján nem volt füle a csészének, a csészealj pedig elég mély volt. A 18. század végén jöttek csak divatba a füles csészék, a fül ötletét állítólag az angolok forralt boros bögréi adták. (Forrás: The Book of Tea; Flammarion, 2005)

One Comment

Szólj hozzá!