Minden tea

Minden, ami tea.

Vendégposzt #3: Matchás kókuszkocka

Mindig megtiszteltetés, ha vendége van az embernek, de ez alkalommal ha lehet, még különlegesebb az apropó: a szerző a századik (100!) posztjával érkezett hozzám, hozzátok így virtuálisan egy remekbe szabott matchás kókuszkocka recepttel! Köszönjük! Nem tudom, mennyire gyakori, de nekem mindenképp az első vendégposztolóm, akit van szerencsém személyesen is ismerni! S hogy közelebbről is megismerhessük, íme itt egy interjú a Salt & Sugar blog szerzőjével, Keresnyei Krisztinával:

Salt_Sugar.jpg

Salt&Sugar blog főoldal

MsTea: Mióta sütsz/főzöl?
Salt&Sugar: Emlékszem, hogy tesóimmal mindig segítettünk Anyukámnak – kisszéken térdeltünk a konyhapultnál, és szaggattuk a linzerkarikát, aztán lekvárral kentük – na meg persze ettük is rendesen. Miután végeztem az egyetemen, és már nem kollégiumban laktam – ahol legnagyobb “főzésünk” a forralt bor volt – , akkor kezdett el érdekelni a gasztronómia.

MsTea: Mi volt az első étel, amit elkészítettél, és büszke voltál rá?
Salt&Sugar: Ez fogós kérdés, nem emlékszem, mi volt az első, amire igazán büszke lettem volna, egy “egyszerű” húsleves vagy töltött káposzta elkészítése sem olyan triviális, mint amilyennek elsőre tűnhet, pláne ha az ember az Anyukája kosztjához szokott…

MsTea: Milyen indíttatásból kezdtél blogot írni a konyhai alkotásaidról?
Salt&Sugar: Először egyfatjta önmegvalósító projektnek indult, a saját szórakoztatásomra, és a recepjeim gyűjtésére, aztán a szűkebb ismeretségi körömnek mutattam meg a blogot, és azóta pedig már nem csak a magam örömére csinálom. Legalábbis remélem, de a visszajelzések eddig pozitívak 🙂

MsTea: Mi az, ami kihívást jelent benne?
Salt&Sugar: Maga a főzés öröm, mindegyik egy miniprojekt. Ami kihívás, visszaadni úgy az ételt a fotókon és a blogbejegyzésben, hogy azt elolvasás után magam is vonzónak találjam.

MsTea: Mikor kezdted? Milyenek a visszajelzések eddig?
Salt&Sugar: Januárban volt egy éve, hogy elkezdtem a blogot. A visszajelzések eddig nagyon pozitvak, amiért hálás vagyok, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem melengeti a lelkem, ha valaki megírja, hogy kipróbálta egy receptem.

MsTea: Egyedül írod, fotózol, töltöd fel a webre, vagy van segítséged?
Salt&Sugar: Többnyire igen, néha a fotózásban a Férjem segít, neki nagyon jó érzéke van ehhez, sokat tanultam tőle. Az oldalt is Tőle kaptam ajándékba.

MsTea: Sokféle nemzet konyhájával találkozhatunk a blogodon, van-e kedvenced?
Salt&Sugar: Igyekszem sokféle nemzet ételeit kipróbálni, de be kell valljam, e téren még nagy elmaradásokat érzek. Kedvencem nincs, de nagyon érdekel az ázsiai, és az arab konyha, sok ilyen típusú ételt szeretnék még kipróbálni.

MsTea: Mi a kedvenc konyhai eszközöd?
Salt&Sugar: A habverő.

MsTea: Mi a kedvenc ételed?
Salt&Sugar: A túrógombóc.

MsTea: Kedvenc fűszered?
Salt&Sugar: A kakukkfű és a szerecsendió, ez szerintem látszik is.

MsTea: Kedves főzéssel kapcsolatos élményed/ emléked?
Salt&Sugar: Az egyik kedvencem, amikor a Férjem először főzött nekem meglepetésként. Meg is kérte a kezem.

MsTea: Teázol? Milyen teákat szeretsz? És milyen gyakran iszol teát?
Salt&Sugar: Gyakran teázom, a gyümölcsteákat szeretem a leginkább.

MsTea: Matchát ittál már? Ha igen, hol? És ízlett?
Salt&Sugar: Még nem, mert a recepthez főzni való matcha port használtam, de mindenképpen ki fogom próbálni!

 

Matchás kókuszkocka

matcha-kokuszkocka-1_jav_480px.jpg

Matchás kókuszkocka a Salt&Sugar blog jóvoltából (Fotó: Salt&Sugar)

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 2×170 g sűrített tej
  • 16 dkg liszt
  • fél tk. sütőpor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 púpos teáskanál matcha por
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg fehércsokoládé
  • fél dl tej
  • 15 dkg kókuszreszelék

A sütőt 180 fokra melegítjük. A tojást habosra verjük, és a többi hozzávalót óvatosan hozzákeverjük. A piskótával meg is volnánk. Egy normál tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát egyenletesen eloszlatjuk rajta, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a fehércsokit a vajjal és a tejjel gőz fölött megolvasztjuk. Kissé hagyjuk hűlni. A piskótát tetszés szerinti kockákra vágjuk, beleforgatjuk a fehércsokis mázba és végül a kókuszreszelékbe.

Gratulálok a bloghoz, a 100. poszhoz, a nagyszerű recepthez és a gyönyörű fotóhoz! Szívből köszönöm a vendégposztot, igazán örömömre szolgált! Jó teákat kívánok mellé! MsTea

További szuper receptek a Salt & Sugar blogon »

Szólj hozzá!