Minden tea

Minden, ami tea.

A japán teák elbűvölő világa

jap_tea_01

Japán, szilvavirágos (ume) teáskészlet (Fotó: MsTea)

Japán teatermelésének túlnyomó többségét a zöld teák teszik ki, bár egy-két termelő fekete teát is termel. A tealeveleket tavasztól őszig 2-4-szer szedik, leginkább gépekkel. Néhány különlegesen magas minőségű teához szedik csak kézzel a teát. A japán zöld teák feldolgozása is valamelyest eltér például a kínai teákétól, a japán zöld teákat először gőzölik, míg a kínai zöld teákat pörkölik. Ez az ízükben is megmutatkozik: a japán zöld teákra jellemző a füvesebb, „zöld” íz.

Sencha

A sencha eléggé elterjedt, széles körben ismert és kedvelt tea. Magas a C-vitamin tartalma. A sencha a teaültetvények első, tavaszi szedéséből származik, a nyári és őszi szedésből bancha készül. A sencha általában keverék tea, vagyis több különböző ültetvény teáit ötvözik úgy, hogy a legkellemesebb egyensúlyt nyújtsa enyhén fanyar, friss, édeskés ízében. Fontos tudni, hogy minél forróbb vízzel öntjük fel, annál fanyarabb ízeket kapunk. Valamint minél tovább áztatjuk a tealeveleket, annál töményebb ízű lesz a tea. Főzete tiszta, aranysárga színű, olajzöld árnyalatokkal.

Elkészítése: 1-2 teáskanál (2-4 g) tea 1 dl 70-80˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, esetleg háromszor is felönthető.

Gyokuro

A gyokuro az ínyencek teája, rendkívül magas minőségét nagy szakértelemmel, kézi szedéssel és az ültetvények szedés előtti árnyékolásával érik el. A 20 napig árnyékolt tearügyeket még erőteljesebb növekedésre serkentik, így nő a rügyek klorofil tartalma, és a kapott tea főzete alacsonyabb koffeintartalmú, lágyabb, édeskés és zöldebb színű lesz, mint napon nőtt társai (pl. sencha). A tealevelek smaragdzöld színe is szemet gyönyörködtető, a tea csodálatos ízgazdagsága pedig egyedülálló. A neve is egészen költői: „jáde harmat”, valószínűleg a főzetszínére utalhat, amely halványzöld, mint a jáde.

Elkészítése: 3-4 teáskanál (6-8 g) tea 1 dl 60-70˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, háromszor is felönthető.

Bal felső: sencha, jobb felső: gyokuro, bal alsó: genmaicha, jobb alsó: houjicha. (Fotó: MsTea)

Bal felső: sencha, jobb felső: gyokuro, bal alsó: genmaicha, jobb alsó: houjicha. (Fotó: MsTea)

Genmaicha

A genmaicha szó szerint rizses teát jelent, mivel pörkölt barna rizs szemeket adnak a sencha vagy bancha teához. Japán talán legközkedveltebb teái közé tartozik, meghódította a világ teakedvelőit is. Íze nagyon kellemes, fűszeres, mogyoróra, pirítósra emlékeztető aromákkal, érezhető rajta a pörkölt rizsszemek enyhén édeskés íze. Azon kevés teák egyike, amelynek íze jól harmonizál mind az édes, mind a sós ázsiai ételekkel. Főzete tiszta, sárgás színű.

Elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tea 1 dl 80˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, háromszor is felönthető.

Houjicha

A houjicha különleges eljárással készül sencha vagy bancha levelekből. A japán zöld teáktól eltérően hirtelen, magas hőmérsékleten megpirítják, ezáltal veszít fanyarságából és koffeintartalmából. Így fogyaszthatják gyerekek, idősek, érzékeny gyomrúak is, akár lefekvés előtt is. A tea színe a hőkezelés során megváltozik, rozsdabarna árnyalatot kap, viszont még így is zöld teának számít, hiszen nem fermentált. Illata édes, kekszre emlékeztet. Ez a lágy, szinte karamelles aroma a tea ízében is megmutatkozik. Melegen és hidegen egyaránt remek, míg előbbi nyugtató, utóbbi frissítő hatású. Főzete borostyán színű.

Elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tea 2 dl 80-90˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer is felönthető.

  • Az említett teák beszerezhetők több hazai teaboltban, teázóban is, illetve több magyar webshop is tart jó minőségű japán teákat.

  • Néhány egyéb japán tea: shincha (új tea), kabusecha (kitakart tea), karigane (tealevél száraiból és száraiból), matcha, tencha, tamaryokucha.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. tavasz/

Jó teázást! MsTea

Néhány beszerzési tipp:

Szólj hozzá!