Minden tea

Minden, ami tea.

Buborék tea, az új őrület

bub_tea_01.jpg

Buborék tea – a nyár maga! (Fotó: MsTea)

Új hóbort van a láthatáron: Tajvanból „fújta ide a szél”, 30 év körüli múltra tekint vissza. Mesterségének címere többnyire tea, tej, gyümölcsszirup, gyümölcszselé vagy tápiókagyöngy, különös ismertetőjegye a kb. 1 cm átmérőjű szívószál. Különböző színekben, ízekben álcázza magát, sőt, hidegen és melegen is kapható. Egyéb tulajdonságai: tutira trendi. Több néven is ismert: bubble tea, boba tea, taro vagy buborék tea.

Világszerte ismert

A buborék tea világhódító körútját Tajvanon kezdte, az 1980-as években, onnan terjedt el Kelet-Ázsiában, ahol a ruganyos, gumicukor állagú tápiókagyöngy egyébként is nagy népszerűségnek örvend, csakúgy, mint a tea – legyen az fekete, oolong, vagy zöld – mert mindegyikből készülhet buborék tea. (Sőt, tea nélküli változatok is léteznek!) Majd Amerikában is nagy érdeklődés mutatkozott az ital iránt, amely Európában és Ázsia többi részén is rohamosan terjed, az egyre népesebb számú rajongótábor nagy örömére.

Variációk egy témára

Mint ahogy szinte nem lehet felsorolni az összes tea fajtát, a buborék italnak is számtalan variációja létezik. Az ízek, összetevők tárháza szinte végtelen, ahány ház, annyi szokás. Az egyik fő típusa fekete teával (pl. Assam) és tejjel készül, krémes állaga miatt krém teának is hívják. (Megjegyzés: némelyikben kávé van, vagy fekete tea és kávé fele-fele arányban.) A másik fő típusa zöld teát (pl. jázminos zöld teát) és gyümölcsszirupot tartalmaz, ezért aroma teáként is ismert. Mindegyik fajta buborék italban van cukor vagy édesítőszer.

A név kötelez

És a buborékok? Elsősorban azért kapta ez a különleges ital a buborék tea nevet, mert az italt összerázzák, ettől a tej kissé habos lesz, buborékok látszanak a tetején. Felmerülhet bennünk, hogy lehetett-e a másik névadó ok a tápiókagyöngy. Ugyan kézenfekvő a vizuális párhuzam, hiszen ezek a kis golyócskák úgy néznek ki, mint valami különleges, nagyméretű kaviár, de a tápiókagyöngy állítólag nem szerepelt az eredeti receptben. Bár Tajvanon többen vitáznak az eredeti receptről és a helyről, ahonnan elindult a buborék tea őrület. A tápiókagyöngyök egyébként semleges ízük miatt mindegyik ízvariációhoz jól passzolnak. A gyöngyök a manióka, vagy kasszava néven ismert trópusi növényből nyert keményítőből készülnek.

Otthon is elkészíthető

Hozzávalók (2 főre): 80 g tápiókagyöngy (bioboltokban beszerezhető), 2 dl lehűtött fekete tea, 2 dl tej, jégkocka, cukorszirup/ méz ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. A tápiókagyöngyöt bő fél liter forrásban lévő vízhez adjuk, majd fél órát főzzük. Majd levesszük a tűzről az edényt és még fél órát fedő alatt ázni hagyjuk a gyöngyöket. Ezután leszűrjük a gyöngyöket, és hideg vízzel jól átöblítjük. Cukorszirupot adunk a gyöngyökhöz, elkeverjük.

  2. Mutatós poharakba kanalazzuk a megfőzött, lehűtött tápiókagyöngyöket. A teát, a tejet, a jeget és a cukorszirupot egy shakerben jól összerázzuk és a poharakban elosztjuk. Vastag szívószállal tálaljuk.

Tetszés szerint adhatunk hozzá gyümölcsöt, fagylaltot. A shakerbe tehetünk gyümölcsszirupot, szörpöt is ízesítésnek.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. nyár/

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!