Minden tea

Minden, ami tea.

Teával az egészségért

herba_tea_01.jpg

Gyógyteák (csipkebogyó, hibiszkusz, rózsa, hárs, körömvirág, levendula) (Fotó: MsTea)

Több legenda is él arról, hogy ki fedezte fel a teát, mikor és hogyan. Mindegyik forrás megnevezi a tea jótékony hatásait: szomjoltó, frissítően hat a testre és a lélekre, gyulladáscsökkentő, emésztéssegítő és sok más pozitív tulajdonsággal bíró növény. Több ezer éve orvosságként itták, sokan ma is egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt fogyasztják, míg mások mert egyszerűen finom.

A pu-erh, a fekete, az oolong, a zöld és a fehér tea is tartalmaz antioxidánsokat, ásványi sókat, vitaminokat, és ha nem teszünk bele cukrot, mézet, tejet vagy tejszínt, akkor gyakorlatilag kalóriamentes. Fluoridtartalma segít megőrizni fogaink egészségét. Folyadékpótlásra kíváló, hűvös időben kifejezetten jóleső érzés a forró bögrét a kezünkben tartva a finom italt szürcsölni. Több kutatás folyik, hogy feltérképezze a tea további egészségvédő, immunrendszerünket támogató tulajdonságait. Felmerült ugyanis, hogy a teafogyasztás többek között megelőzheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulását és csökkentheti a szívroham kockázatát is.

Gyógyteák

Hazánkban nem csak a teanövény részeiből készült forrázatot hívjuk teának, hanem más növények, gyümölcsök főzeteit is. Ezek a gyógyfüvekből, virágokból készült főzetek, teakeverékek évszázadokon át a népi gyógymódok részeként váltak ismertté, tudományos kutatások támasztják alá gyógyhatásukat. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ezeket a herbateákat sem ajánlatos mértéktelenül alkalmazni. Attól, hogy természetes, még nem jelenti azt, hogy bárkinek bármilyen mennyiségben adható. Ha bármilyen fennálló betegségről tudomásunk van, vagy valamilyen gyógyszert szedünk, különös körültekintéssel lehet inni a gyógyteákat, nincs ez másképp várandósság vagy szoptatás ideje alatt sem. Bizonyos gyógynövények nem adhatók kisgyermekeknek.

Az őszi betegségek legyőzésére

Amikor a forró nyár után elkezdenek rövidülni a nappalok és egyre többször kell sálat, sapkát húzni, gyakori probléma a megfázás, a nátha, a köhögés. Megfázásra, és a nátha tüneteinek enyhítésére ajánlható a bodza (mind a virág, mind a termés), a csipkebogyó, a napraforgó (virág), valamint a piros ribiszke (gyümölcs) főzete lázcsökkentő és hurutoldó hatásaik miatt. A légúti megbetegedésekre jó hatással lehet a fehér árvacsalán, az édeskömény, a közönséges gyíkfű, a nagylevelű hárs, az illatos ibolya, az ánizsillatú izsópfű, a kisvirágú kakukkfű, a parlagi ligetszépe virág, az erdei mályva, a vörös méhbalzsam, az illatos mirhafű, a dúsvirágú ökörfarkkóró, a pipacs, a kerek repkény, az orvosi somkóró, a vadszeder (gyümölcs), a szurokfű, az orvosi ziliz (gyökér és levél), a mezei zsálya és a mezei zsurló főzete. Az utóbb felsoroltak nyákoldó, izzasztó, ingercsillapító hatásúak. Külön-külön is főzhetők (monoteák), de kaphatók meghűlés elleni illetve köhögéscsillapító teakeverékek is. Legtöbbjük nagyon kellemes ízű! Egészségünkre!  

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. ősz/

Olvasnivaló:

  • Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből. Gyűjtés, készítés és fogyasztás. Sziget Könyvkiadó, 2011.

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!