Minden tea

Minden, ami tea.

Earl Grey-es csoki 2.0

Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Két fantasztikus csokit volt alkalmam tesztelni, mindkettőt ajándékba kaptam számomra nagyon kedves emberektől, akik tudják, hogy oda vagyok a teáért. Na meg a csokiért is. Pláne ha a kettő egyben van! És azért 2.0, mert már kóstoltam Earl Grey-es csokit, a Lindt-től.

A svájci
Favarger (1826) – Noir au Thé Earl Grey

Favarger Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Favarger Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Hogyen lesz egy óraművesből csokoládékészítő? Úgy, hogy feleségül veszi egy csokoládéműves lányát, és ráragad a csokoládé iránti szenvedély, megtanulja a csokoládékészítés minden csínját-bínját. Így történt, hogy Jean Samuel Favarger csokoládé készítésére adta a fejét. A Favarger mára már hetedik generációs családi vállalat, hűek a csokoládé iránti szenvedélyhez, és folyton fejlesztik a készítés módjait, az ízek kombinációit, mindezt a kiemelkedő minőség jegyében.
Favarger Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Favarger Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Favarger Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Favarger Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

A gyönyörű dobozban 240 grammnyi Earl Grey-mámor található, 24 darab bonbon formájában. A finom étcsokoládéban a kakaóbab az egyenlítő környéki régiókból származik, a fekete tea pedig Assam, Darjeeling és Ceylon legjobb termőterületeiről származik. Vékony mandula-szeletkékkel gazdagították a fantasztikusan bergamot (ettől Earl Grey az Earl Grey) aromájú csoki-költeményt. Ez aztán mennyei!
Nem túl sok, nem túl kevés benne a kakaó, krémeshez közelít az állaga. Ezt színesíti az itt-ott előforduló mandula. Egyértelmű benne az Earl Grey aromája, a bergamot, de nem tolakodó, egyensúlyban van a csokoládé édes és keserű felhangjaival. Briliáns!
Beszerzés: minden magyarországi Demmers boltban (Pécsett 3200 Ft) – egyenesen Svájcból szerzik be a finomságot! Több Demmers boltban egyenként is meg lehet venni a bonbonokat (120 Ft), 5 ízben, köztük az Earl Grey. Kapható természetesen Svájcban a Merkur boltokban, vagy a Favarger cég boltjában Genfben.
A belga
Neuhaus (1857) – Dark Earl Grey Tea
Neuhaus Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Neuhaus Earl Grey-es csoki (Fotó: MsTea)

Több mint 150 éves múltra tekint vissza a Neuhaus cég is, a hagyományt innovációkkal, folyamatos megújulással gazdagítva. A csokoládé iránti szenvedélyük hasonló a Favarger-hoz. A Neuhaus „Le Carré 10 íz” ét- és tejcsoki válogatás egyik tagja a Dark Earl Grey Tea, ezt volt alkalmam megkóstolni. Apró Earl Grey tea darabkákkal van gazdagítva a kiváló minőségű étcsoki, amit egy N betű díszít. Átható Earl Grey aroma, pont jó mennyiségben, a csoki nagyon finom, jó az összhang az Earl Greyes és a kakaós, enyhén kesernyés ízek között.
Beszerzés: Online boltjukból szállítanak Magyarországra is: € 20.- (mai árfolyamon 5334 Ft).
Svájci vs. belga
Talán egy fokkal intenzívebb a bergamot aroma a Neuhaus kreációjában, mint a Favarger műalkotásában, valószínűleg a finom teadarabkáknak köszönhetően. A Favarger nekem krémesebb, egy csöppet lágyabb, az is kellőképpen intenzív aromájú. Nem tudnék dönteni a kettő között. Mindegyik olyan teás, és olyan finom! Mondjuk a Favarger-nál külön is kapható Earl Grey-es változat, ez egyértelműen jó pont, míg a Neuhaus esetében másik 9 féle minőségi csokival is barátkoznunk kell. Ez aztán a nehéz döntés!
Jó kóstolgatást!
MsTea

2 hozzászólás

  1. G. Viktor

    Érdekes. Az általad felsorolt Earl Grey-es csokikat mind kóstoltam, és nekem igen rossz a tapasztalatom velük (valahol még lapul is itthon pár Neuhaus praliné). Olyan, mintha nem tudnák összehangolni a tea ízét a csokoládéval. Nekem mindig elvált a kettő egymástól. A Lindtnél kifejezetten rosszak az arányok szerintem. De ez persze ízlés dolga. Lehet a teás csokikat nem nekem találták ki. 🙂

    Válasz
  2. MsTea

    @G. Viktor: Ha marad nálad, szívesen átveszem! Nekem nagyon bejönnek! Lehet, hogy ez is olyan vízválasztó, mint a gyömbérlekvár – van, aki szereti, van aki meg utálja.

    Válasz

Szólj hozzá!