Minden tea

Minden, ami tea.

Kínai márványos teatojás

Kínai márványos teatojás (Fotó: MsTea)

Kínai márványos teatojás (Fotó: MsTea)

Ugyan a kínai holdújév már rég elkezdődött – idén február 14-én – gondoltam ez a recept Húsvétra is jó ötlet lehet. Ezt a nem különösebben bonyolult receptet véletlenül találtam, amikor a teatojás időmérő változata után keresgéltem a neten. Rögtön megakadt rajta a szemem.

A receptet a hagyomány szerint a kínai holdújév kezdetére készítik, többek között azért, hogy szerencsét hozzon, jobb évük legyen, mint az előző, több pénzük legyen, stb. Meg azért, mert finom. Praktikus páros számú tojást csinálni, annak, aki hisz a feng shui iránymutatásában, pl. 6-8 tojást. A 8 kifejezetten szerencsés szám.

Készül a kínai márványos teatojás (Fotó: MsTea)

Készül a kínai márványos teatojás (Fotó: MsTea)

Az eredeti recept és ötlet Steamy Kitchen oldalán (angolul)
A kicsit módosított recept hozzávalói:
  • 6 tojás
  • 2 ek szálas kínai fekete tea (nekem most épp Russian Blend került e kezembe, ezzel is jó lett)
  • 2 tk sötét szójaszósz
  • 4 ek sima szójaszósz
  • fél tk. egész ánizs
  • 1 fahéjrúd (kb. 6 cm)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
 1.      Először megmostam a tojásokat, majd beletettem egy lábas hideg vízbe, hogy ellepje őket. Beletettem egy teáskanál sót is. Felforraltam, majd lassú tűzön főztem 15 percig.

2.       Majd levettem a tojásokat a tűzről. Egy kicsit lehűtöttem őket hideg vízben. Aztán óvatosan megütögettem a héjukat egy kanál hátsó felével, úgy, hogy megtörjenek, de ne jöjjön le a héjuk.

3.       Belekevertem a többi összetevőt a tojások főzővizébe, majd visszatettem a megtört héjú tojásokat. Pótoltam az elpárolgott vizet (el kell, hogy lepje a tojásokat).

4.       Felforraltam a vizet, majd lassút tűzön 40 percig főztem. Utána hagytam egy éjszakát állni a tojásokat a vízben (néhány óra is elegendő – de az íz és a szín annál intenzívebb, minél tovább hagyjuk a vízben állni).

5.       Megpucoltam, és kész!

Kínai márványos teatojás (Fotó: MsTea)

Kínai márványos teatojás (Fotó: MsTea)

Ízre nagyon finom lett, kb. 80 %-ban főtt tojás íze van, de van az 20 % plusz íz, ami egy kicsit gesztenyés, egy kicsit édes/sós, nagyon finom. Még a szkeptikusoknak is ízlett! Nem bonyolult, finom és mutatós! Kínában olyan általános a recept, hogy egy fórumon olvastam, hogy az illető kínai nem értette, hogy miért írják le ezt a receptet, mondván, hogy ők minden héten csinálnak, és mindenki tudja, hogyan kell elkészíteni. Salátával körítve, vagy magában is ajánlom!
A recept variációi:

Jó teatojás-főzőcskét!
MsTea

2 hozzászólás

Szólj hozzá!