Ismerkedés a teával I.
Tea típusok
Kezdjük ott, hogy van ugye a teacserje (vagy teafa, maradjunk a cserjénél, már megszoktam), amelynek rügyeiből és/vagy leveleiből készül a tea. Négy fő csoportra lehet osztani a teákat, aszerint, hogy mennyire fermentáltak (mennyire oxidálódtak a tealevelek) – nagyon leegyszerűsítve mennyire nyers-közeliek:
1. fekete – teljesen fermentált (fully fermented)
2. oolong – részlegesen fermentált (semi-fermented/ partially fermented)
3. zöld – nem fermentált (non-fermented)
4. fehér – minimálisan feldolgozott, csak szárított tea.
Egyéb tea típusok
Az imént némileg leegyszerűsítettem a dolgot, amikor úgy indítottam, hogy van ugye a teacserje… Mert a teacserjének is vannak alfajai: Camellia sinensis és Camellia assamica. Előbbi a kínai teacserje, utóbbi az indiai. Nem vagyok botanikus, úgyhogy mélyebben nem is mennék bele, hogy hol milyen alfajt vagy hibridet termesztenek. De van még néhány teljesen különböző növény, amelyek leveleinek főzetét szintén teaként emlegetik – ezek a teák a következők:
- Mate tea – a fenti képen (a növény, aminek leveleit a főzet készítéséhez használják: Ilex paraguariensis)
- Rooibos/ vörös tea (a növény, aminek leveleit a főzet készítéséhez használják: Aspalathus linearis)
- Honeybush (a növény, aminek leveleit a főzet készítéséhez használják: Cyclopia intermedia, Cyclopia subternata, Cyclopia genistoides, Cyclopia sessiliflora and Cyclopia maculata – részletesen a Wikipedián)
- Gyümölcsteák
- stb.
A tea minősége
A tea minősége nagyon sok mindentől függ, például attól, hogy:
- honnan származik (az ültetvény földrajzi helye, magassága, klímája)
- mikor szedték a tealeveleket (melyik hónapban, az hányadik szüret volt)
- milyen volt az időjárás a növény fejlődésekor, milyen szüretkor
- hogyan szállították és dolgozták fel, stb.
Azt olvastam valahol, hogy az ínyencek elsősorban azért nem isznak filteres teát (azon túl, hogy a közvélemény nem túl pozitív a filteres teákkal szemben), mert nem tudják, hogy az a tealevél, ami a filterben van, mikor lett leszüretelve és honnan származik. Természetesen egy magyarázat erre, hogy a filteres teák legtöbbje keverék tea, tehát nem egy ültetvényről származik, nem egy szüretből. És ott van rajta ugye a minőségét megőrzi dátum is, ez iránymutatóul szolgálhat. Kérdés persze, hogy a gyártó és a fogyasztó ugyanolyan véleményen van-e a tea eltarthatóságát illetőleg. Talán azt kijelenthetjük, hogy körülbelül egy évig jól eltartható a tea (jól záródó dobozban, hűvös helyen, fénytől védve). De lehet, hogy úgy van ez a teával, mint a borral, hogy van, amelyiknek jót tesz a kor?
Folyt. köv.!
MsTea
Forrás
Kiss Mariann: Teakalauz. Budapest: HVG Kiadó, 2007.
Plusz az összes eddigi dolog, amit eddig a teával kapcsolatban összeolvastam, de nem a címét jegyeztem meg 🙂
Kiss Mariann: Teakalauz. Budapest: HVG Kiadó, 2007.
Plusz az összes eddigi dolog, amit eddig a teával kapcsolatban összeolvastam, de nem a címét jegyeztem meg 🙂
Szólj hozzá!