Minden tea

Minden, ami tea.

Good Luck Green Leaf Tea, avagy a szerencsét hozó!

0

 

Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Egész különleges teáról írok a kóstoló rovatban: egy teáról, mely az egyik leghíresebb zöld tea. Sokféle néven ismert:
  • kínai: Bi Lo Chun, Xia Sha Ren Xiang
  • magyar: Tavaszi Jádecsiga, Halálra Rémisztő Tea
  • angol: Green Snail Spring, Scary Fragrance
A Tavaszi Jádecsiga Tea Kína egyik legősibb teája, Kiss Mariann Teakalauza szerint egyike a világ legjobb minőségű teáinak. Eredetileg Szucsouhoz közel, a Taj-tó környékén termesztették. A tóból magasodó két sziget ideális teatermesztő hely volt a magas páratartalom és az enyhén savas talaj miatt.
Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Elnevezései közül a Tavaszi Jádecsiga könnyebben magyarázható, mert a tea levelei aprók, hosszúkásak, és tekerednek. Tavaszinak talán korai szüretelése miatt nevezik, a jáde pedig a tealevelek színére utal. Csiga pedig a pöndörödés miatt jöhet szóba.
De hogy miért nevez el valaki egy teát Halálra Rémisztőnek? (Megjegyzem szerintem a magyar fordítás kissé túlzó.) A legenda egyik verziója szerint a teaszüretelő munkások szerették volna maguk is élvezni ezt a drága és kitűnő teát, ezért a ruháikban elrejtve próbálták meg kicsempészni az ültetvényről a teát. Viszont a tea a testük melegétől erőteljes illatokat árasztott, így hamar lefülelték őket: Egy járókelő felkiáltott: „Ez az illat megöl engem!”. Ezért lett a neve Halálra Rémisztő Tea. A másik legenda szerint a teát szedő munkásasszonyok – miután a kosaruk megtelt – a teát a ruhájukba gyűjtötték, amely testük melegétől erősen illatozni kezdett.
Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

A Halálra Rémisztő Tea elnevezést Kang Hszi császár változtatta meg a 17. században. A történet szerint a császár megkóstolta a teát és túl közönségesnek találta a Halálra Rémisztő Tea elnevezést, így a tealeveleket megvizsgálva Tavaszi Jádecsigának nevezte el a különleges teát.

Hogy hogyan lett ebből mégis Good Luck vagyis Sok Szerencsét Tea a Taylors of Harrogate-nél? Érdekes lenne utánajárni. Bár a tea élvezete szempontjából talán mindegy is. De nekem határozottan jobban tetszik ezzel az elnevezéssel, nincs benne sem halál, sem csiga – sőt! És hogy sok szerencsét hoz-e? Remélem igen! Már csak ezért is érdemes megkóstolni!
Jellegzetessége: főzete gyönyörűen tiszta, gyümölcsösen édeskés illatú. Íze elsőre mazsolás, enyhe füves utóízzel, kellemes, könnyed.
Hogyan készítsük? Egy bögre (3 dl) vízhez 1-2 teáskanál tealevelet számítsunk (plusz egy, ha teáskannában készítjük). 70 °C-os vízzel öntsük fel, két percig áztassuk. (Ha tovább benne marad, vagy 100 °C-os vizet használunk, akkor kesernyés, fanyar lesz, elveszti különleges ízvilágát.)
Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Good Luck Green Leaf Tea (Fotó: MsTea)

Beszerzés: Jó hírem van azok számára, akik Taylors of Harrogate vagy Whittard of Chelsea teára vágynak! Már Magyarországon is elérhetők a két neves cég termékei, sok más különleges angol élelmiszerrel együtt a Char kereskedelmi és szolgáltató Kft. jóvoltából. Lehet online rendelni prémium teákat, kávékat, stb. Ajánlom mindenkinek!
Köszönöm a tippet, WMarcsi!
Jó szerencsét, jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!