Ugyan a kínai holdújév már rég elkezdődött – idén február 14-én – gondoltam ez a recept Húsvétra is jó ötlet lehet. Ezt a nem különösebben bonyolult receptet véletlenül találtam, amikor a teatojás időmérő változata után keresgéltem a neten. Rögtön megakadt rajta a szemem.
A receptet a hagyomány szerint a kínai holdújév kezdetére készítik, többek között azért, hogy szerencsét hozzon, jobb évük legyen, mint az előző, több pénzük legyen, stb. Meg azért, mert finom. Praktikus páros számú tojást csinálni, annak, aki hisz a feng shui iránymutatásában, pl. 6-8 tojást. A 8 kifejezetten szerencsés szám.
- 6 tojás
- 2 ek szálas kínai fekete tea (nekem most épp Russian Blend került e kezembe, ezzel is jó lett)
- 2 tk sötét szójaszósz
- 4 ek sima szójaszósz
- fél tk. egész ánizs
- 1 fahéjrúd (kb. 6 cm)
- 1 tk cukor
- 1 tk só
2. Majd levettem a tojásokat a tűzről. Egy kicsit lehűtöttem őket hideg vízben. Aztán óvatosan megütögettem a héjukat egy kanál hátsó felével, úgy, hogy megtörjenek, de ne jöjjön le a héjuk.
3. Belekevertem a többi összetevőt a tojások főzővizébe, majd visszatettem a megtört héjú tojásokat. Pótoltam az elpárolgott vizet (el kell, hogy lepje a tojásokat).
4. Felforraltam a vizet, majd lassút tűzön 40 percig főztem. Utána hagytam egy éjszakát állni a tojásokat a vízben (néhány óra is elegendő – de az íz és a szín annál intenzívebb, minél tovább hagyjuk a vízben állni).
5. Megpucoltam, és kész!
Jó teatojás-főzőcskét!
MsTea
Érdekes cikkek, szép fotók. Saját fényképek vagy netről vannak?
@Kaland-Játék-Kockázat: a legtöbb kép saját. Amikor nem saját, akkor a forrást megneveztem.