Minden tea

Minden, ami tea.

Tealevelek Grog

0
Zúzmarás bogyók (Fotó: MsTea)

Zúzmarás bogyók (Fotó: MsTea)

Ilyen fagyos időben, amikor zúzmara lepi el a tájat, amikor pillanatok alatt ráfagy a lehelet az ablakra, igazán jól tud esni egy jó forró rumos tea, vagyis más néven grog. Hirtelen ötlettől – na meg a vacogástól – vezérelve készült el az eredeti Tealevelek féle grog.

Grogtörténet
Az ilyen lélekmelegítők több féle recept alapján készülnek, eredetileg rum, tea, citromlé és cukor voltak az összetevők, és állítólag a tengerészek kotyvasztották elsőnek. Mégpedig abból az indíttatásból, hogy a hosszú tengeri úton a víz, amit vittek magukkal megposhadt és algás lett, így azt felforralva, ízesítve próbálták meg ihatóvá tenni. És hát mi a kalóz/tengerész legjobb barátja, ha nem a rum?! Az feltétlenül került bele. Aki pedig citromlével is megspékelte, nem kapott skorbutot.
Tealevelek Grog
MsTea grogja (Fotó és recept: MsTea)

MsTea grogja (Fotó és recept: MsTea)

Kell hozzá:

  • 2 tk. Assam tea (Demmers Assam Boishabi Second Flush FOP)
  • 6 dl víz
  • 4 cl citromlé
  • 6 cl vörösáfonyalé
  • 4 cl Cointreau (narancslikőr)
  • egy kis darabka fahéj
  • cukor/ méz ízlés szerint
Felforraljuk a vizet, felöntjük vele a teát, és a fahéjat is beletehetjük. Elkészítjük a teát, cukorral vagy mézzel ízesítjük. Assamot választottam, mert az íze jól harmonizál citrusokkal. Amíg a víz felforr, egy mérőpohár segítségével kimérjük a citromlevet, az áfonyalevet, a narancslikőrt. Két bögrényi lesz belőle. Esetleg tálalhatjuk cukrozott szélű pohárban (ilyenkor praktikus szívószállal kínálni, hogy ne legyen fülig cukros a kedves vendég).
Íze narancsos, nagyon enyhén fahéjas, könnyed, mégis pikáns! Érdemes kipróbálni!
MsTea grogja (Fotó és recept: MsTea)

MsTea grogja (Fotó és recept: MsTea)

Meg lehet bolondítani szegfűszeggel, kis gyömbérrel. Azt hiszem a grogkészítésnek nincsenek kőbe vésve a szabályai, bátran kísérletezzetek!
Melegen ajánlom mindenkinek! Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!